«Darkest hour»

Churchill sovnet under lunsjen i Norge, men våknet da portvinen kom på bordet

Også i 1948 var Sir Winston Churchill på alles lepper i Norge.

FOLKEHELT: Winston Churchill ble invitert på privat besøk av Kong Haakon (t.h.) i mai 1948. Her får han blomster av en norsk jente på Bygdøy i Oslo. Foto: Sverre Heiberg / Dagbladet
FOLKEHELT: Winston Churchill ble invitert på privat besøk av Kong Haakon (t.h.) i mai 1948. Her får han blomster av en norsk jente på Bygdøy i Oslo. Foto: Sverre Heiberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Historiene fra livet til Storbritannias legendariske statsminister, Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965), har fylt akademiske avhandlinger, tunge biografier og avisspalter gjennom flere tiår.

Kinoer over hele landet hadde fredag premiere på det historiske dramaet «Darkest hour», hvor skuespiller Gary Oldman, sminket til det ugjenkjennelige, tolker Churchills tunge autoritet, tilstedeværelse, kløkt og ansvar idet verden beveger seg mot og inn i en ny verdenskrig. Rolletolkningen har allerede gitt Oldman en Golden Globe-statuett.

- Dagens politikere blekner

Churchill var statsminister gjennom to perioder, journalist, forfatter, genierklært taler, krigsoffiser og seierherren som fikk Storbritannia seirende gjennom Andre verdenskrig. For ikke å nevne at han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1953.

Churchill fascinerer og er fortsatt en inspirasjon for mange, og med «Darkest hour» som bakteppe er Churchill igjen er på alles lepper, både som person og ikke minst som politiker. Stortingsrepresentant for Høyre, Peter Frølich, skrev torsdag en lengre kronikk om den tidligere statslederen i Bergens Tidende.

TRAILER: «The Darkest Hour» er et historisk drama om Winston Churchill. Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer

- Man må vel si at dagens politikere blekner i forhold, mener Frølich i BT.

- Det er jo litt urettferdig å sammenlikne dagens politikere med Churchill. Erfaringene han gikk inn i politikken med kan nesten ikke opparbeides i dag. Det var andre tider, sier Frølich til Dagbladet.

Krigshelt

Han sikter blant annet til Churchills militærkarriere, som var omfattende og tok ham til India, flere land i Afrika og til skyttergravene på vestfronten under første verdenskrig, sistnevnte skjedde frivillig mens han var innvalgt i parlamentet. Churchill ledet også det som omtales som Storbritannias siste vellykkede kavaleriangrep fra hesteryggen i Sudan i 1898.

UNG OFFISER: Winston Churchill i uniform. Foto: Wikipedia
UNG OFFISER: Winston Churchill i uniform. Foto: Wikipedia Vis mer

Under den andre Boerkrigen i Sør-Afrika i 1899 endte Churchill i krigsfangenskap, men rømte og sluttet seg til de britiske styrkene på nytt. Sammen med fetteren red han seinere som løytnant inn og frigjorde britiske styrker som var beleiret av boere i byen Ladysmith i Sør-Afrika. Samtidig jobbet han som krigskorrespondent.

- Vi kan egentlig prise oss takknemlige for at det ikke er mulig for unge politikere i dag å få samme livserfaring. Allerede som 26-åring hadde han deltatt i over ti store slag og fått like mange tapperhetsmedaljer. Han hadde også publisert bøker og holdt taler og foredrag i utlandet, sier Frølich.

Besøkte Norge

Nordmenns tilknytning til og beundring av Churchill vises blant annet ved statuen på Solli plass i Oslo, men han var også på privat besøk sammen med sin kjære, Lady Clementine. I mai 1948 reiste Churchill og kona til Norge, opprinnelig som kongefamiliens gjester for motta Storkorset av St. Olav, men en utnevnelse til Æresdoktor ved Universitetet i Oslo sto også på programmet.

Både kong Haakon og kronprins Olav var til stede da folkemassene trakk til Universitetsplassen i Karl Johans gate, skriver Dagbladets journalist i 1948, under tittelen «En feststund i Universitets historie».

«BULLDOG»: Winston «The British bulldog» Churchill slik man husker ham. Foto: NTB Scanpix
«BULLDOG»: Winston «The British bulldog» Churchill slik man husker ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var på ingen måter plass til alle som ville helt inn i universitetsaulaen for å få et glimt av krigs- og fredssymbolet Churchill.

- Rund og lyserød

«Alle reiser seg og strekker hals. Det er et festlig skue, strunkne studentmarsjaller med brede røde bånd, det akademiske kollegium i sine satinforede kapper med brede fargerike slag, kongen og kronprinsen, rektor Mohrs høyreiste, lærde skikkelse i den dekorative kåpen – og der: Churchill selv, rund og lyserød som en hvilkensomhelst julemann hos Dickens kunne misunne ham. Professorer og akademiske tillitsmenn fylte podiet», skriver Dagblad-journalisten uten navn 13. mai 1948.

Etter å ha blitt hyllet av hundretusener på Rådhusplassen tok programmet han videre. Ifølge Aftenposten inviterte Oslo kommune til lunsj på Heftyevillaen på Frognerseteren. Churchills velkjente sigar hvilte visstnok i munnvika da han ankom. Den celebre gjesten ble møtt av barn med blomsterbuketter, og bøyde seg ned og kysset en av pikene på begge kinn, skriver avisa.

ORIGINALEN: To fingre i været: V for victory. Her ser man Gary Oldman som Churchill i «Darkest hour. Foto: UIP
ORIGINALEN: To fingre i været: V for victory. Her ser man Gary Oldman som Churchill i «Darkest hour. Foto: UIP Vis mer

Under lunsjen sovnet 74-åringen, skriver Aftenposten, men da flaskene med portvin av god årgang kom på bordet ble han vekket av Lady Clementine.

- Winnie, Winnie, Wake up!! It’s port!, utbrøt kona og fikk liv i «Den britiske bulldoggen», som var kjent for sin forkjærlighet til edle dråper.

- Allsidighet

- Man kjenner Churchill som en litt korpulent fyr med sigar, men han var også svært aktiv og interessert i sport. Han tok en gjev tittel og var veldig dyktig i polo, sier Frølich.

POLITIKER: Peter Christian Frølich (H). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
POLITIKER: Peter Christian Frølich (H). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Det er Churchills driv og allsidighet som har gjort stortingsrepresentanten så interessert i den tidligere statsministeren.

- Han ble politiker for å forandre verden, men hadde masse interesser ved siden av. Han skrev, malte kunst, lærte seg å fly og drev med historie. Dette er noe man kan lære av som politiker i dag, det å være mangfoldig og ha andre interesser en heltidspolitikken, sier Frølich.

Inspirert av Churchill

Bergenseren ønsker å presisere at han aldri ville sammenliknet seg selv med Churchill.

- Men jeg har latt meg inspirere ved å gjøre ting på siden, som å skrive en lærebok i juss og drive et oppstartsselskap ved siden av. Sideinteressene er viktig for å ikke bli en kjedelig, ensporet politiker, sier Frølich.

KUNSTNER: «Selvportrett» av Winston Churchill.
KUNSTNER: «Selvportrett» av Winston Churchill. Vis mer

Broiler kalles det i Norge når en ung politikerspire hopper over bukk over arbeidslivet og «klatrer rett inn» vinduet på Stortinget. Internt i partiet Høyre er Frølich omtalt som «skutt ut av en kanon».

- Jeg synes stemplingen av unge politikere som broilere er urettferdig. Churchill ville sikkert blitt stemplet som broiler av de samme folkene. Det sentrale må jo være om man er kunnskapsrik, har spennende meninger eller erfaringer som gjør en til en interessant politiker. Jeg kjenner både unge og eldre politikere som er knusktørre og uinteressante, sier Frølich til Dagbladet.