EFFEKTIV TORTURMETODE?: En anonym avhører hevder at CIA brukte en Red Hot Chili Peppers-låt for å torturere terrorfangen Abu Zubaydah. Her er vokalist Anthony Kiedis. Foto: NTB Scanpix
EFFEKTIV TORTURMETODE?: En anonym avhører hevder at CIA brukte en Red Hot Chili Peppers-låt for å torturere terrorfangen Abu Zubaydah. Her er vokalist Anthony Kiedis. Foto: NTB ScanpixVis mer

CIA brukte Red Hot Chili Peppers-låt for å torturere fanger

- Det er veldig opprørende.

(Dagbladet): I forrige uke bestemte det amerikanske sentatet at CIAs 6600 sider lange rapport om egne avhørsteknikker brukt etter terrorangrepet i 2001, skal offentliggjøres. Én av torturmetodene skal ha vært musikken til Red Hot Chili Peppers, ifølge musikknettstedet Spin.

Ifølge en anonym avhører, som har uttalt seg til kanalen Al Jazeera, ble en av låtene til funkrockbandet brukt som sjokkbehandling på terrorfangen Abu Zubaydah.

Det får bandet, som står bak hits som «Give It Away», «Californication» og «Otherside» til å reagere.

- Det er grusomt - Musikken vår er positiv. Meningen er at den skal gjøre folk glade. Dette er veldig opprørende for meg. Jeg liker det ikke i det hele tatt, sier Red Hot Chili Peppers-trommis Chad Smith til TMZ.

Det er ikke sagt noe om hvilken låt som skal ha blitt brukt som tortur av Zubaydah.

- Det er kanskje noen som synes musikken vår er irriterende, jeg bryr meg ikke, men dette er en dårlig bruk av...Man skal ikke gjøre sånt. Man skal ikke gjøre noe av dette. Det er grusomt, fortsetter Smith.

Hjerteskjærende Også bassist Michael «Flea» Balzary er opprørt over nyheten.

- Det er hjerteskjærende å høre at RHCP-musikk har blitt brukt av CIA for å torturere mennesker. Vi kommer til å gjøre alt for å stoppe dette, skriver han på Twitter.

Foruten Red Hot Chili Peppers-lytting, ble Zubaydah utsatt for såkalt vanntortur 83 ganger, ifølge New York Times. Waterboarding, eller simulert drukning, innebærer at fangen får helt store mengder vann over hodet mens han ligger på rygg, og dermed får følelsen av å drukne.