MODERNE KRIGFØRING: Når både diplomatiske og militære metoder er oppbrukt, kommer de skruppelløse agentene. Video: STX Entertainment Vis mer Vis mer

Anmeldelse «Mile 22»

CIAs minst sjarmerende agentgruppe

Mark Wahlberg som usympatisk actionhelt.

«Mile 22»

2 1 6

Action, thriller

Regi:

Peter Berg

Skuespillere:

Mark Wahlberg, John Malkovich, Lauren Cohan

Premieredato:

7. september 2018

Aldersgrense:

15 år

Orginaltittel:

«Mile 22»

«Usympatisk actionhelt.»
Se alle anmeldelser

FILM: Mulig at regissør Peter Berg og skuespiller Mark Wahlberg har tenkt seg at «Mile 22» skal være første kapittel i en ny serie med agent James Silva som actionhelt. De to har samarbeidet om flere politiske thrillere basert på virkelige tildragelser i USA, men dette er noe nytt og annet.

James Silva (Wahlberg) er våpenet som hentes fram når alt annet – diplomatiske og militære løsninger – mislykkes. Han er en del av den superhemmelige CIA-operasjonen «Overwatch», der John Malkovich spiller lederen som omtales som «mor», mens de tilknyttede spesialagentene kalles «barn 1», «barn 2» osv. Det dreier seg om en særdeles brutal familie, som introduseres ved at de massakrerer en gruppe russere og blåser huset deres i en amerikansk forstad i lufta.

Psykiatri

Et raskt portrett av Silva forteller at han var et hyperintelligent og urolig barn (ADHD?), han mistet sin mor og to yngre søsken i en trafikkulykke da han var 11, og har tjenestegjort i militæret før han omsider fikk utløp for sine sadistiske tendenser i spesialgruppa. Det er mye uttalt psykiatri her; sjefen sier et sted at Silva må slutte med sine «bipolare monologer». Silva er og blir en usympatisk, sleivkjefta og brutal drittsekk. Det er ufattelig at noen innbiller seg at det går an å bygge en franchise over en så lite sjarmerende helt.

Skitne bomber

I «Mile 22» befinner Silva og «barna» seg i en fiktiv sørasiatisk hovedstad kalt Indocarr. Der hopper den lokale politiagenten Li Noor (Iko Uwais) av og ber om asyl i USA mot at han røper gjemmestedet til det radioaktive materialet cesium som er på avveie. Dette kan brukes til å framstille skitne bomber nok til å utrydde diverse amerikanske storbyer.

Men både lokale myndigheter og russere er på jakt etter Li Noor. Filmen er sentrert om strekningen på 22 miles (35,4 km) som må tilbakelegges for å få ham fra ambassaden til flyplassen der et amerikansk militærfly venter. Det skal ikke bli lett. Det tynnes raskt i barneflokken.

La oss bare nevne at Iko Uwais er asiatisk kampsport-utøver i særklasse, som hadde fortjent å bli eksponert i en helt annen film enn denne.

.