DEBATT

Ciceros grønne klimahykleri

Cicero har laget seg sine egne fakta om hvilke energikilder som er tryggest, og har latt det gå politikk i realfag. Dermed har de gitt Carl I. Hagen og klimaskeptikerne en lissepasning.

GRØNN KRAFT: Forskningen og FNs klimapanel konkuderer med at kjernekraft er omtrent den tryggeste og mest miljøvennlige formen for kraftproduksjon som finnes. Likevel er det fy-fy hos Ciciero. På bildet et atomkraftverk i Dukovany i Tsjekkia. Foto: AP Photo/Petr David Josek
GRØNN KRAFT: Forskningen og FNs klimapanel konkuderer med at kjernekraft er omtrent den tryggeste og mest miljøvennlige formen for kraftproduksjon som finnes. Likevel er det fy-fy hos Ciciero. På bildet et atomkraftverk i Dukovany i Tsjekkia. Foto: AP Photo/Petr David Josek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var fryktelig underholdende å se klimaforsker Bjørn Samset fra norsk senter for klimaforskning (Cicero) i debatt med klimaskeptiker Carl I Hagen på Dagsnytt 18 før jul. Hagen var på en kampanje for å relansere seg selv som rikspolitiker og ville gjerne vise fram noen spennende nettsider han hadde besøkt, og fortelle om en kanadisk journalist som hadde avkledd hele FNs Klimapanel. Hagen mente alle klimaforskerne i verden, inklusive Samset og Cicero, var kjøpt og betalt og kunne ikke stoles på. Nettsidene til Hagen derimot – de var selve gullstandarden innen etterrettelighet.

Samset hadde en relativt lett match både i studio og i avisspaltene etterpå. Det er ett eller annet med den monumentale dokumentasjonen som ligger bak IPCC sine rapporter som virker litt mer sannsynlig enn Hagens nettsider. Som Samset skreiv i en oppfølgende og ganske oppklarende kronikk:

«Vi har alle rett til våre egne meninger om hvordan vi skal håndtere utfordringene som ligger i klimaendringene. Det vi ikke har rett til, er våre egne fakta.»

Men så viser det seg at det med «våre egne fakta» later til å være litt vanskelig, også for Cicero. De gjør seg nemlig selv like skyldig i kirsebærplukking og selektiv bruk av kilder i sitt arbeid med såkalte «grønne obligasjoner».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer