Cinematisk spillaction

Gled deg til «King Kong»-spillet.

(Dagbladet.no): Peter Jackson, den ytterst talentfulle herren bak «Ringenes Herre»-filmene, er nå i post-produksjon med sin kommende film om kjempeapen King Kong.

Som enhver annen stor Hollywood-film om dagen så kommer «King Kong» også til å bli gitt ut i spillform.

Men ettersom Peter Jackson nærer både en sterk forkjærlighet til både sine egne filmer og til dataspill generelt, var det selvsagt at han skulle ha noe å si i spillutviklingen.

Tok selv kontakt

Etter å ha spilt «Beyond Good & Evil» sist jul, skjønte Jackson at Ubisofts Michel Ancel var en mann han måtte snakke nærmere med - det er også mannen som skapte «Rayman».

- Michel Ancel har en fantastisk evne til å fortelle historier gjennom spill, noe som gjør at du faktisk blir emosjonelt knyttet til karakterene i spillet. Hvis noen klarer å gjøre meg så involvert i den historien som jeg ble, så er det den type person jeg vil ha til å jobbe med meg på «King Kong», fortalte Peter Jackson i en kort filmsnutt som ble vist i forkant av «King Kong»-demonstrasjonen på E3-messen i dag.

Etter at Ancel og Jackson hadde fått skryte hverandre opp i skyene, begynte endelig det som alle på E3-messen ønsket å se - men som bare få fikk anledning til: En gjennomspilling av det første kvarteret av det svært hemmeligholdte spillet (alt vi så var ekte spilling på en Xbox).

Bruker omgivelsene

Det hele starter med at du våkner opp som Jack Driscoll. Han er bundet til bakken, overalt rundt ham brenner det, og i bakgrunnen ser han en fastbundet dame som fortvilet skriker etter hjelp. Ut av skogen kommer King Kong - og det er et fabelaktig skue der han brøler, slår seg på brystet, og løfter kvinnen avgårde inn i jungelen.

Litt etter dette kommer to dokumentarfilmskapere og knyter deg løs, og det er klart for en heftig scene der innfødte kaster brennende spyd etter dere mens dere flykter fra stedet.

Ettersom spillet lar deg bruke mye av det omkringliggende som en del av spillet, kan du her plukke opp spydene som lander ved deg, og kaste dem tilbake.

Det er ingen lett situasjon for Driscoll og hans kompani. Rundt ham er det tett jungel, og det skal raskt vise seg at det ikke bare er innfødte som byr på faremomenter - det kryr nemlig av små og svært store dinosaurer blant trærne.

Som et lite menneske er Jack svært sårbar - vi fortelles at det er meningen at vi skal føle at vi virkelig er på bunn av matkjeden. Det er temmelig beskrivende for det vi opplever på skjermen. 

Filmfølelse i spillet

Vi ser alt gjennom øynene til Jack - nøyaktig slik han ville gjort det. Det er ingen ting som forteller noe om status eller lignende på skjermen, og hendene hans får vi glimt at kun når han løfter opp et våpen for å bruke det.

Dette, kombinert med en svært vakker og stemningssettende grafikk, gjør at det nesten føles ut som om man spiller en film. Rundt deg skjer det stadig vekk masse ting, naturen går sin gang med regn, vind og tåke - og midt oppe i dette befinner du deg.

Og som tilskuer er det vanskelig å holde munnen lukket - om spillet vil holde denne kvaliteten helt fra start til slutt, er det mye som tyder på at «King Kong» kan bli en massiv suksess når det gis ut før jul i år.

En massiv ape

Vi fikk se Jack kjempe mot dinosaurer og andre skapninger med både pistoler og spyd, gjennom ruiner, tett jungel, og på en flåte som driver ned et stryk.

Men brått så endrer alt seg - og vi får spille som kongeapen selv: King Kong. Nå skifter kameravinkelen slik at vi får se King Kong bakfra, og du befinner deg ikke lengre på bunn av matkjeden - men på toppen.

King Kong har noen spektakulære bevegelser. Du kan virkelig kjenne all hans tyngde når han beveger seg, han er en mester i kampen mot store kjøttetere. Han kan blant annet slå hardt i bakken, har et stort antall slag - og ekstra fett er det nå han griper tak rundt hodet på en dinosaur, holde ham fast, og åpne kjevene dens så mye at den dør.

Men selv om kjempeapen framstilles med all den tyngden som finnes i den enorme kroppen, kan han svinge seg rundt i landskapet på overraskende elegant vis. Det er, i mangel av andre ord, vakkert.

Jeg skulle ønske at vi kunne få sett mer av spillet - men det vi fikk se var mer enn nok til at jeg gleder meg til jul allerede nå før sommeren. Da kommer nemlig «King Kong» til stort sett alle konsollene som er på markedet - den utvikles også til Xbox 360 og PlayStation 3, samt i egne versjoner til PSP, Nintendo DS og GameBoy Advance.

FOLKA BAK APEN: Peter Jackson foran, Michel Ancel bak.
FILMPLAKAT: ... riktignok ikke fra 2005-utgaven av spillet.