Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det gnistrer av sagflis og sukkerspinn:

Cirkus Arnardo med kameler, klovner og levende "kanonkuler"

Wandrups utvalgte: Ivaretar en sterk tradisjon av omreisende underholdning.

LEVENDE KANONKULE: Øverst på dette bildet er en av kraftkarene i Truppe Cheban på vei ned fra sirkuskuppelen etter å ha blitt slynget til værs ved hjelp av en enorm gynge. Årets bravurnummer i Cirkus Arnardo. Foto: Fredrik Wandrup
LEVENDE KANONKULE: Øverst på dette bildet er en av kraftkarene i Truppe Cheban på vei ned fra sirkuskuppelen etter å ha blitt slynget til værs ved hjelp av en enorm gynge. Årets bravurnummer i Cirkus Arnardo. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

SIRKUS: Nok engang legger Cirkus Arnardo ut på Norges-turné. Med en gjeng artister fra mange deler av kloden framkalles sirkusverdenens kjente elementer av følelser; latter, gys og forundring. Mens en trio av klovner binder programmet sammen, dukker alskens sjonglører, akrobater, stigeartister og tryllekunstnere opp i manesjen.

FULL MUSIKK: Til full musikk fra det åtte mann sterke orkesteret presenterer artistene seg. Foto: Fredrik Wandrup
FULL MUSIKK: Til full musikk fra det åtte mann sterke orkesteret presenterer artistene seg. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

Brått gynger «ørkenens karavane» over sagflisen, en gjeng med kameler, lamaer og enorme okser. I neste øyeblikk dukker en trupp fra Moldovia opp med et program der de slynges som «levende kanonkuler» helt opp i sirkuskuppelen før de blir tatt imot på en enorm madrass.

Hvis det fortsetter slik, kan Cirkus Arnardo i 2019 feire 70 års jubileum som egen institusjon. Det første teltet ble reist i 1949. Flere sirkus har rullet gjennom Norge i denne perioden, men det er bare Cirkus Arnardo som holder ut. Verket til Arne Arnardo (1912-1995) blir videreført av barn, barnebarn og oldebarn.

ØRKENENS KARAVANE: Kameler, okser og lamaer gynger tålmodig over sagflisen i manesjen. Foto: Fredrik Wandrup
ØRKENENS KARAVANE: Kameler, okser og lamaer gynger tålmodig over sagflisen i manesjen. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

I helga var det premiere på et nytt program i Arendal. Nå settes kursen vestover til Egersund, Stavanger og Haugesund. Deretter reiser sirkusbilene på kryss og tvers i Rogaland og Agder. 21. april når sirkuset Oslo, der man blir en stund før det bærer videre nordover.

Et halsbrekkende program, tatt i betraktning at spillesteder i deler av turneen skiftes hver eneste dag. Cirkus Arnardo; takk for at dere fins! Og for at dere lar nye generasjoner av barn få et forhold til begrepet «levende underholdning».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media