DEBATT

Arbeidsliv:

Civita bagatelliserer arbeidslivskriminalitet

Civita leter i et umulig tallgrunnlag etter tegn på at a-krim ikke har økt. Hvorfor ikke heller bruke sin tankekraft på hvordan samfunnet kan bekjempe slik kriminalitet mer effektivt?

SLAVELIKNENDE: I en felles aksjon mot bilvaskehaller, «operasjon vaskebjørn», avdekket politiet slaveliknende tilstander der ansatte fikk betaling ned i 19 kroner timen, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
SLAVELIKNENDE: I en felles aksjon mot bilvaskehaller, «operasjon vaskebjørn», avdekket politiet slaveliknende tilstander der ansatte fikk betaling ned i 19 kroner timen, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Juks med trygder, skatter og avgifter koster samfunnet enorme summer. NHO har kalt det et ran av fellesskapet. Alvorlige brudd på norske lønns- og arbeidsforhold utnytter arbeidstakere rått, og undergraver på sikt også den høye tilliten i samfunnet. Dette er Civita enige i. Likevel bruker de sin utredningskapasitet på å fortelle oss at arbeidslivskriminaliteten i Norge ikke øker.

Som belegg for påstanden bruker de rapporter som sier at det er vanskelig å si noe sikkert om omfanget. Det ligger i sakens natur. Fordi arbeidslivskriminalitet er ulovlige handlinger, vil de være vanskelig å spore. Notatet viser til Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES), som sier at det er stor usikkerhet og vanskelig å trekke klare slutninger om utviklingen basert på tallmaterialet som er tilgjengelig.

Det gjelder ikke minst den groveste formen for utnyttelse av arbeidstakere, nemlig menneskehandel i form av tvangsarbeid.

Norsk arbeidsliv er generelt svært bra, og for en stor del preget av ryddige og gode forhold. Likevel finnes a-krim i de fleste bransjer. I en felles aksjon mot bilvaskehaller, «operasjon vaskebjørn», avdekket politiet slaveliknende tilstander der ansatte fikk betaling ned i 19 kroner timen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer