DEBATT

Civita famler i den ideologiske skrivebordsskuffen

En avkastning tre ganger så høy som på Oslo børs i en barnehagesektor som er fullfinansiert av kommunale tilskudd og foreldres egenbetaling, er urimelig.

LØNNSOM DRIFT: - Den nordiske velferdsmodellen jeg og flertallet av den norske befolkning forsvarer er uforenlig med profitt på velferdstjenester, som barnehagesektoren utgjør en viktig del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LØNNSOM DRIFT: - Den nordiske velferdsmodellen jeg og flertallet av den norske befolkning forsvarer er uforenlig med profitt på velferdstjenester, som barnehagesektoren utgjør en viktig del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Anne Siri Bekkelund fra Civita svarer på mitt innlegg der jeg hevdet at argumentene for kommersielle aktører i barnehagesektoren – effektivitet, og profitt som kompensasjon for risiko – ikke holder vann, og at den kommersielle virksomheten i sektoren derfor bør utfases.

Bekkelund forsøker på redelig maner å imøtegå mine argumenter, men ender med et uredelig forsvar for sin egen markedsliberalistiske ideologi.

Selv om jeg påpekte at et solid flertall av den norske befolkning er motstandere av profitt på velferdstjenester, tegner Bekkelund et bilde av vårt ståsted som ytterliggående, og sin egen og Civitas forvorpne markedsliberalisme som pragmatisk, fornuftig sentrumspolitikk.

Jeg påpekte at avkastningen på investert egenkapital i barnehagesektoren er 3 ganger så høy som på Oslo Børs, og at dette er langt mer enn risikoen skulle tilsi, som det ble konkludert med i en rapport fra BDO. Bekkelund hevder dette skyldes at «når kapital er en mindre viktig del av driften, er det å forvente at avkastningen på egenkapitalen blir høyere, selv med samme risikonivå». Som Financial Times-kommentator Martin Sandbu tweetet til Bekkelund: «Argumentet her er feil. Det er ikke slik at lavere kapitalintensitet skulle tilsi høyere avkastningsrate på egenkapitalen. Egenkapitalavkastningsrater på flere titalls prosent hører ikke hjemme i et marked med fungerende konkurranse, annet enn høyrisiko venture capital.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer