Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Civita gir seg ikke

I Norge ser vi hvordan lavlønnsinnslaget i byggebransjen både bremser produktivitet og fortrenger sårbar norsk arbeidskraft.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Civita har beveget seg et godt stykke i retning av å anerkjenne arbeidslivsorganiseringen som et viktig særtrekk ved norsk og nordiske økonomier. Dette i motsetning til en lang periode der særlig Kristin Clemet la vekt på å utelate arbeidsliv som viktig element i den norske suksesshistorien. Civita treffer fortsatt ikke helt på hoppkanten.

Etter at både regjeringen og organisasjonene langt på vei har lagt bort lavlønnssporet i Norge for å fremme sysselsetting bl.a. av flyktninger, vekker Civita det til live (Dagbladet 28. januar).

Det virker jo så logisk at lav pris på arbeidskraft gjør at mer av den tas i bruk.

Problemet er at innsikt i lønnsdannelsens betydning og erfaringer fra andre land ikke gjør det så opplagt. Lavlønnssporet er vanskelig forenlig med organisert og koordinert lønnsdannelse, som muliggjør høyt «trykk» i arbeidsmarked uten at det oppstår uheldig pris- og kostnadspress.

Det er faglig enighet om at dette er viktige forklaringer på høyere sysselsetting i den «nordiske historien enn i andre land». Norge er nå nesten alene i verden med at hovedorganisasjoner har bredde nok til å praktisere felles forståelse og fornuft. De øvrige nordiske er de som ellers i verden har mest av dette i behold.

Dertil bremser lavlønnssporet lett produktivitetsveksten. Bare et blikk på Storbritannia og USA viser mange flere ansatte i lavproduktive jobber (døråpnere, pakkehjelp i butikk, private tjenere m.v.) uten at disse landene har flere i arbeid enn i nordisk modell. I Norge ser vi hvordan lavlønnsinnslaget i byggebransjen både bremser produktivitet og fortrenger sårbar norsk arbeidskraft.

Arbeid er nok heller ikke nok til å «hindre ulikhet», som Civita synes å ha som overskrift. «Working poor» (fattigdom selv blant heltidsarbeidende) er et særlig massivt innslag i land som følger «Civitaoppskriften» for økonomisk politikk.