DEBATT

Næringspolitikk:

Civita og Clemet må forholde seg til virkeligheten

Det som er bra for fellesskapet er ofte bra for næringslivet, og motsatt.

Tar feil: Sigrid Hagerup Melhuus fra Tankesmien Agenda mener Kristin Clemet tar fullstendig feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tar feil: Sigrid Hagerup Melhuus fra Tankesmien Agenda mener Kristin Clemet tar fullstendig feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kristin Clemet skriver helt feilslått om venstresidens næringspolitikk i VG 10. april. Hun hevder venstresiden ikke skjønner privat sektor og business.

Så forsøker hun å bevise dette ved å forklare hvor viktig markedsøkonomien og privat sektor er for et lands velstand, sett opp mot en planøkonomi.

Som om venstresiden i Norge har tatt til orde for planøkonomi? Clemet vet selvsagt at partiene på venstresiden legger til grunn en blandingsøkonomi, der markedet og staten utfyller hverandre.

For markedet gir oss svært mye godt, som innovasjon og effektiv ressursbruk, men også markedsfeil og manglende fordeling. Venstresidens politikk handler om å legge til rette for så mye marked som mulig, med så mye regulering som nødvendig.

Venstresidens tilnærming til markedet er også i tråd næringslivets egeninteresse, fordi velferd og reguleringer sikrer oppslutning om markedet. Undersøkelser viser at nordmenn er positive til næringslivet, og til at private som tar risiko skal tjene penger. Det kommer blant annet av at gevinstene fra handel og næringsvirksomhet fordeles på mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer