Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Civita og velferdsprofitten

Velferdstjenester med sårbare brukere er ikke som andre tjenester. Civita spiller seg ut på sidelinjen når de ikke anerkjenner denne forskjellen.

IKKE KUNDE: Barnet kan ikke ivareta sine interesser i «kunderelasjonen» på samme måte som det barnehagen kan i møte med leverandøren av lekeapparater, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
IKKE KUNDE: Barnet kan ikke ivareta sine interesser i «kunderelasjonen» på samme måte som det barnehagen kan i møte med leverandøren av lekeapparater, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Kolbeinstveit i Civita hevder i Dagbladet 26. juli at det ikke er noen prinsipiell forskjell mellom at et aksjeselskap leverer lekeapparater til barnehagen, og at et AS driver barnehagen.

Men det er en vesentlig forskjell på disse formene for virksomhet. Barnehagebarnet er utlevert i de barnehageansattes makt, uten tilstrekkelig språk til å si ifra dersom ting ikke er som de skal, og uten kunnskap til å vite hvordan det egentlig skal være i barnehagen. Det er en helt annen posisjon å være i enn den kommunale barnehagen som – informert om ulike sikkerhetsstandarder for lekeapparater og priser mellom de ulike leverandørene – velger hvem som skal sette opp lekeapparatene i barnehagen.

Barnet kan ikke ivareta sine interesser i denne «kunderelasjonen» på samme måte som det barnehagen kan i møte med leverandøren av lekeapparater. Foreldrene er ikke tilstede i barnehagen hele dagen, og er dermed ikke fullt informert om alt som skjer der.

Faren ved å la aktører med kommersielle motiver drive barnehage, er at eiernes krav om å kutte kostnader og øke profitten kan bli prioritert høyere enn hensynet til barnas beste. Resultatet ser vi dokumentert i en ny rapport bestilt av Kunnskapsdepartementet, som dokumenterer at barnehagene eid av de store kommersielle kjedene har lavere bemanning og større overskudd sammenliknet med andre barnehager, selv om de får akkurat like mye betalt per barnehageplass som de andre barnehagene.

Dersom det er dette Kolbeinstveit mener er at «ressurser utnyttes effektivt», tror jeg ikke han har mange andre barnehageforeldre med seg i at det er et godt argument for kommersielle barnehager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!