Claptons gitarbygger øverst på Norsktoppen

Øivin Fjeld har levert spesialgitarer til Eric Clapton og Mark Knopfler.

- Hyggelig det. Da har vi vel truffet folkesjela, sier en beskjeden Øivin Fjeld på telefon fra gitarverkstedet i Fredrikstad.

Det er nærmest en sensasjon at en en utfordrerlåt i «Kanskje på i Norsktoppen» går til topps på selveste «Norsktoppen» uka etter.

Og det har aldri før skjedd et helt ukjent band.

Eric Clapton og Mark Knopfler

- Jeg har vært med som programleder siden slutten av 80-tallet. Kan knapt huske at det har hendt før _ bortsett fra Rentate Lade i fjor _ og Ole Ivars, Zigvart Bergerzen d.y. og Sputnik for mange år siden, forteller Rune Alstedt i NRK P1.

Øivin Fjeld spiller i bandet Fjeldbæk sammen med et knippe old boys-musikere fra Østfold. For et par uker siden kom debutalbumet «Onsdagsbok», etter navnet på den dagen de øver.

Men det er som gitarbygger han er mest kjent. Oppfinnelsen av den lille gissgitaren blir sett på som en liten revolusjon i gitarmiljøet.

- Eric Clapton har bedt om _ og fått en gitar.

- Mark Knopfler bruker den, og er kommet med forslag på noen forandringer. Gitaristen til Elton John bruker den, plusse en rekke andre kjente norske og utenlandske gitarister, sier Fjeld.

«Svake mennesker»

Rune Alstedt beskriver Fjeldbæk-låta «Stille regn» som en solid, men enkel og fengende poplåt som folk kjenner seg igjen i. Derfor har folk- og fagjury sendt den til topps.

- Det har skjedd uten manipulasjon eller noen form for kampanje blant stemmegiverne på nett og telefon. Det ville vi sett. Øivin Fjeld er for mange en kjent som en ekstremt dyktig gitarbygger, så det hjelper nok litt på, sier Alstedt.

Det de færreste også vet, er at Fjeld var gitaristen til Jannicke for 20 år siden.

- Huff, ja. Jeg er vel den gitaristen i verden som har spilt «Svake mennesker» mest.

- Det var en morsom periode, men det var vel ikke det jeg drømte om, sier østfoldingen.

Les også: Gissgitarens hjemmeside

SENSASJON: Øivin Fjeld står bak gissgitaren G#-Sharp, som blir omfavnet av gitarister verden over. Men denne uka står han og bandet hans for en liten sensasjon, for det er ikke ofte ukjente band går rett til topps i Norsktoppen.