- Clemet bør bli NRK-sjef

I dag møtes NRK-styret igjen, og på dagsordenen står ansettelse av ny NRK-sjef etter Einar Førde. En mann har allerede sagt nei til det nye styret. - Nå er det på tide med en kvinne som NRK-sjef, mener flere kvinnelige redaktører.

Dagbladet har vært i kontakt med kilder som vet at en mann er blitt spurt, men at vedkommende har takket nei. Spørsmålet er om styreleder Anne Carine Tanum nå er på jakt etter en kvinne. Etter to måneders arbeidsro knytter det seg spenning til om NRK-styret i dag har sjefkandidatene klare.

Må tørre

Sjefredaktør i Sør-Varanger Avis, Sissel Fløtten Andreassen, mener Kristin Clemet er et god valgt for NRK.

- Det må ei drivandes jente til for en slik jobb. Ei som tør å si ja. Det er ofte det som er det vanskeligste i alle sammenhenger når kvinner skal ansettes i toppjobber, sier Andreassen.

Marit Haukom er sjefredaktør i Tønsbergs Blad. Hun er ikke prinsipielt opptatt av NRK-sjefens kjønn, men mener det hadde vært flott med en kvinne.

- Kvinner er gode til å bygge team, og er det noe NRK trenger akkurat nå så er det en slik person, sier hun.

- En annen sak er at det gir en sterk symboleffekt. En kvinne som NRK-sjef kan gi andre unge kvinner inspirasjon til å søke toppjobber, sier Marit Haukom.

Hun mener Åse Kleveland eller Kristin Clemet er de heteste kandidatene.

- Det viktigste er å ha en visjonær og handlekraftig NRK-sjef.

Foreslår Aasheim

Marit Aschehoug har tidligere vært sjefredaktør i avisa Hadeland og i Østlandets Blad. Nå er hun redaktør i Advokatbladet.

- Den nye nyhetssjefen i NRK, Anne Aasheim, er en god kandidat. Hun kjenner forholdene internt. Går man ut av huset, mener jeg Kristin Clemet er en strålende kandidat.

I avisa Varden er May-Lis Stordal sjefredaktør. Hun mener ikke overordnet prinsipp at det skal bli en kvinne.

- Men jeg tror at det som regnes som typiske kvinnelige egenskaper er ekstra verdifulle i jobben som NRK-sjef, sier Stordal.

Favoritt

Påtroppende politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Beate Nossum, er helt sikker i sin sak:

- Jeg mener absolutt det bør bli en kvinne. Kristin Clemet er min favoritt. Hun har integritet nok til å gjennomføre de utfordringene NRK står overfor, sier Nossum.