REDD KONKURRANSEN ØDELEGGER: Nicolai Cleve Broch er aktuell som Aksel Nilsen i en ny seson av krimserien «Frikjent». Han synes det er dumt at den er lagt på samme tidspunkt som TV 3s dramasatsing «Aber Bergen». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REDD KONKURRANSEN ØDELEGGER: Nicolai Cleve Broch er aktuell som Aksel Nilsen i en ny seson av krimserien «Frikjent». Han synes det er dumt at den er lagt på samme tidspunkt som TV 3s dramasatsing «Aber Bergen». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

TV 2 og TV 3 konkurrerer om seerne torsdag kveld

Cleve Broch om TV-krigen: - Det er veldig synd at de ikke klarer å programmere sånn at vi ikke ødelegger for hverandre

I dag er det premiere på suksesserien «Frikjent» mens «Aber Bergen» er på skjermen. 

(Dagbladet): Torsdag kveld er det klart for et gjensyn med Aksel Nilsen og den lille bygda Lifjord i andre sesong av krimserien «Frikjent».

Første sesong av serien hadde over 850.000 seere i snitt, satte dramarekord for TV 2 og ble kritikerrost i både Norge og utlandet.

Serien har den siste tida vekket heftig debatt etter at det ble kjent at den nye sesongen blir satt opp samtidig med, og dermed kan skvise ut, TV 3s store dramasatsing, «Aber Bergen».

- Synd

Hovedrolleinnehaver i «Frikjent», Nicolai Cleve Broch, skulle gjerne unngått konkurransesituasjonen og mener bransjen burde jobbe bedre sammen.

- Det er veldig synd at de ikke klarer å programmere sånn at vi ikke ødelegger for hverandre. Jeg kan ikke helt forstå at det skulle være så vanskelig. Det finnes mange andre gode tv-dager, sier Nicolai Cleve Broch til Dagbladet.

I et lengre intervju med Dagbladet forteller han at den nye sesongen har vært krevende å spille inn.

Broch skulle selv helst sett at TV 2 fortsatt sendte programmet på mandager, men sier han har liten påvirkning på tv-kanalens sendeskjema.

- Jeg håper folk bruker strømmetjenestene og ser begge seriene der, sier Broch som selv kun strømmer de programmene han skal se på skjermen.

TV 3 frykter konkurransen

TV3s dramaserie «Aber Bergen» er godt i gang med sin første sesong, og sender sin femte episode i kveld, samtidig med «Frikjent»-premieren.

Ifølge TV3 ble sendetidspunktet for «Aber Bergen» valgt for at det ikke skulle konkurrere med noen andre tv-kanalers dramaproduksjoner.

Programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø, uttrykte nylig stor frustrasjon over sendevalget til TV 3-serien overfor Dagbladet.

- Sånn det er nå, er «Aber Bergen» truet. Når vi får en av Norges største dramasatsinger med TV 2 sin fulle kraft bak, rett imot oss, så blir vi redde for seriens framtid, sier programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø.

TV 2 bekrefter at det finnes en «gentlemen's agreement» i bransjen om å ikke legge store, kostbare dramaproduksjoner i direkte konkurranse med hverandre. Men den er bare mellom NRK og TV 2, hevder kanalen.

TV 2 venter på seertallene

Kommunikasjonssjef i TV2, Jan Petter Dahl, sier seg enig med Nicolai Cleve Broch om at det er kjedelig med kveldens såkalte tv-krig.

- Vi synes også det er synd at det har blitt slik. Men vi la våre planer for ti måneder siden, og ga TV3 beskjed da vi oppdaget at vi hadde lagt dramaseriene på samme tidspunkt, sier Dahl til Dagbladet.

Han forteller at det er helt vanlig at TV 2 bytter tidspunkt for sending av tv-program, og at de valgte bort mandag som sendedag for «Frikjent» blant annet fordi det populære reality-programmet «Farmen» sendes da.

- I dagens moderne tv-verden er det fullt mulig å se begge dramaserier. Vi sender «Frikjent» på TV 2 Sumo og «Aber Bergen» kan man se på TV3s Viaplay. Nå har «Aber Bergen» også hatt fallende seertall. Så spørsmålet er om det blir konkurranse om seerne torsdag kveld. Vi får vente å se til seertallene kommer neste uke, sier han.

«Aber Bergen» har etter fire episoder 225 000 seere i gjennomsnitt per episode. «Frikjent» har så langt et snitt på 850 000 seere. Tallene inkluderer førstegangseere, live, opptak, repriser og web.