Clint-film om ødelagte menn

Clint Eastwoods nye film «Mystic River» handler ifølge ham selv om de største forbrytelsene som finnes.

LONDON (Dagbladet): - Når Kevin Bacon (politimannen Sean Devine) gjør hånda sin til en pistol og fyrer av mot Sean Penn (kjeltringen Jimmy Markum) er det opp til publikum å trekke sine konklusjoner, sier Clint Eastwood (73).

- Hva betyr det - og hvorfor gjør han det? Og når folk spør meg, og det gjør de hele tida, så spør jeg tilbake, «hva tror du?».

- Og når svaret kommer er jeg alltid enig - he-he-he.

Men «Mystic River» er nemlig ingen ting å le av. Tre barndomsvenners historie - og demonene som inntok dem fra den dagen den ene av guttene blir bortført og seksuelt mishandlet i fire døgn - blir et krimdrama uten pusterom.

- Det å frata noen sin ungdom og det å ta et liv har alltid fascinert meg som regissør, sier Clint Eastwood.

- Det er de to største forbrytelsene som finnes. Og i denne filmen har man begge deler. Jeg vil at den skal provosere folk og leve sitt eget liv.

- Filmen handler ikke om mer enn det.

Fanget av boka

Fra det øyeblikket han leste Dennis Lehanes bestselger visste han at «Mystic River» var filmen han har ventet på.

- Jeg leste boka og vurderte den med en gang som noe jeg ville gjøre. Det er en gripende historie med et enormt potensial som film. Personene er komplekse, interessante og meget godt definerte. Og så er det et mordmysterium utenom det vanlige.

Fordi:

- Vanligvis handler slike mysterier bare om å løse mordgåten, fortsetter Clint Eastwood.

- Men i dette tilfellet, langt utenfor mordet, viser historien hvordan de involvertes liv er blitt forandret av en ugjerning i fortida. Man får se hvilken innvirkning en voldelig handling har hatt mange år etter at den skjedde. Det er en tragisk sirkel - alle sammen er blitt traumatisert av fortida.

- De er rett og slett ødelagte mennesker.

Utenkelig smerte

- «Mystic River» forholder seg til en utenkelig smerte, sier Sean Penn.

- Vår jobb var å gjøre disse helt umulig smertefulle situasjonene dramatisk forståelige for publikum.

Sean Penn, Kevin Bacon og Tim Robbins er hovedpersonene i filmen. Laurence Fishburne er mannen utenfra, politimannen som ikke var en del av guttas barndom - den eneste som kan ha et objektivt syn på det som skjer.

Bildene er intense og demonene synes. Clint Eastwood gir deg knapt tid til å puste. Og han er stolt også, veldig stolt. Ikke minst av skuespillerne.

- Sean Penn er bedre enn det folk gir ham kreditt for. I denne filmen har jeg hatt et fantastisk mannskap.

- Mens de sier de har hatt en fantastisk regissør?

- Hyggelig, men jeg klarer ikke å være objektiv om meg selv. Jeg bare gjør ting på impulser. Og jeg liker ikke avbrytelser eller forstyrrelser på settet, jeg følger bare manus så nøye jeg kan. Det er viktig for meg å skape en atmosfære der skuespillerne kan jobbe opp mot sitt beste og filmen bli laget så direkte som mulig, sier Clint Eastwood.

«Mystic River» har premiere i Norge den 31. oktober.

REGISSØR: Clint Eastwood står bak kameraet i «Mystic River».