SISTE KVELDEN: Presidentkandidat Hillary Clinton sammen med tidligere president Bill Clinton og datteren Chelsea Clinton siste kvelden før valget. Noe dynasti er de ikke, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SISTE KVELDEN: Presidentkandidat Hillary Clinton sammen med tidligere president Bill Clinton og datteren Chelsea Clinton siste kvelden før valget. Noe dynasti er de ikke, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: USA-valg 2016

Clinton-familien er ikke noe dynasti

Bill Clinton er en av de mest usannsynlige presidentene i nyere amerikansk historie.

Meninger

Hillary Clinton er en omstridt og av mange mislikt politiker. Hovedargumentet mot henne har vært at hun har vært en insider. Fra etablissementet.

At Clinton-paret blir sammenliknet med Bush-dynastiet og Kennedy-dynastiet er egentlig ganske absurd. Clinton-familien er i realiteten så langt fra et dynasti som du kan få det.

Bill Clintons far døde før Bill ble født. Moren hadde ikke råd til å ta seg av Bill. Han måtte bo med besteforeldrene, mens moren studerte i en annen stat. Moren giftet seg seinere med ham som ble Bills stefar, en voldelig alkoholiker.

Til tross for denne bakgrunnen og uten et rødt øre fra foreldrene klarte Bill å utdanne seg til jurist og bli guvernør i en av USAs minste og fattigste stater, Arkansas. Han stilte som presidentkandidat ti år etter mot en flokk kandidater som hadde mye sterkere familiehistorie i politikken enn han selv. Likevel ble han demokratenes kandidat.

I presidentvalget i 1992 slo han en sittende president, den daværende lederen av Bush-dynastiet, som hadde vært ambassadør i Kina, CIA-direktør og visepresident for hyperpopulære Ronald Reagan. George H.W. Bush hadde i tillegg vunnet valget i 1988 med et gigantisk valgskred og akkurat ristet Vietnam-traumet av USA gjennom å vinne Golfkrigen.

Bill Clinton er en av de mest usannsynlige presidentene i nyere amerikansk historie. Og før Obama var han den eneste virkelige «selfmade man» som er blitt president etter andre verdenskrig. Hillary Clinton var en enda større outsider som kvinne. Et historisk kandidatur. Siden hun er gift med Bill, stemplet Trump henne som en del av «Clinton-dynastiet». Med det klarte milliardæren som ikke betaler inntektsskatt og som arvet millioner av sin far å stemple henne som insideren og seg selv som outsideren. Fiffig. Og det funket.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.