DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Clinton-familien er ikke noe dynasti

Bill Clinton er en av de mest usannsynlige presidentene i nyere amerikansk historie.

SISTE KVELDEN: Presidentkandidat Hillary Clinton sammen med tidligere president Bill Clinton og datteren Chelsea Clinton siste kvelden før valget. Noe dynasti er de ikke, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SISTE KVELDEN: Presidentkandidat Hillary Clinton sammen med tidligere president Bill Clinton og datteren Chelsea Clinton siste kvelden før valget. Noe dynasti er de ikke, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hillary Clinton er en omstridt og av mange mislikt politiker. Hovedargumentet mot henne har vært at hun har vært en insider. Fra etablissementet.

At Clinton-paret blir sammenliknet med Bush-dynastiet og Kennedy-dynastiet er egentlig ganske absurd. Clinton-familien er i realiteten så langt fra et dynasti som du kan få det.

Bill Clintons far døde før Bill ble født. Moren hadde ikke råd til å ta seg av Bill. Han måtte bo med besteforeldrene, mens moren studerte i en annen stat. Moren giftet seg seinere med ham som ble Bills stefar, en voldelig alkoholiker.

Til tross for denne bakgrunnen og uten et rødt øre fra foreldrene klarte Bill å utdanne seg til jurist og bli guvernør i en av USAs minste og fattigste stater, Arkansas. Han stilte som presidentkandidat ti år etter mot en flokk kandidater som hadde mye sterkere familiehistorie i politikken enn han selv. Likevel ble han demokratenes kandidat.

I presidentvalget i 1992 slo han en sittende president, den daværende lederen av Bush-dynastiet, som hadde vært ambassadør i Kina, CIA-direktør og visepresident for hyperpopulære Ronald Reagan. George H.W. Bush hadde i tillegg vunnet valget i 1988 med et gigantisk valgskred og akkurat ristet Vietnam-traumet av USA gjennom å vinne Golfkrigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer