Clinton knuste konas bokrekord

Bill Clintons selvbiografi «Mitt Liv» selger som hakka møkk.

(Dagbladet.no): Den tidligere presidentens murstein av en selvbiografi ble lagt ut for salg i USA i går. Allerede etter første dag var det klart at dette selger som hakka møkk. Tusener sto i kø utenfor to bokhandlere i New York, der Bill Clinton møtte opp for å signere og småprate med bokkjøperne.

Mer enn 400 000 bøker ble solgt bare i USA på åpningsdagen. Det er ny førstedags salgsrekord for ei ikke-skjønnlitterær bok. Clinton knuste med det kona Hillarys rekord fra i fjor, som hun satte med 200 000 solgte eksemplarer av boka «Levende historie», melder nyhetsbyrået AP.

Det er likevel ingen bok som har solgt mer første dag enn «Harry Potter og føniksordenen». Da den kom ut i fjor, ble fem millioner eksemplarer revet vekk i løpet av èn enkelt dag.

Trykker flere

Salgstallene ville fått enhver forlegger til å gni seg i henda - og Clintons er intet unntak. Forlaget Alfred A. Knopf lover nå å trykke opp 725 000 flere eksemplarer. Det bringer det totale antallet opp i 2,25 millioner, og det blir trolig flere.

- Vi ser usedvanlig sterke salgstall for «My Life», ikke bare i USA, men verden over, sier forlaget i en pressemelding.

Det er ikke bare over butikkdiskene at Clintons memoarer går unna. Boka hans topper også Amazon.com sin bestselgerliste i USA, England, Frankrike og Japan. Også 35 000 eksemplarer av lydbokversjonen, som er lest inn av Clinton selv, ble revet vekk i USA i sag.

«Mitt liv» vil være i salg på norsk fra mandag 26. juli. Den norske utgaven er oversatt av Carsten Carlsen, og førsteopplaget trykkes i 10 000 eksemplarer, melder NTB.

STORSELGER: Til tross for lunkne anmeldelser, går salget av Clintons selvbiografi strykende. Ifølge ekspertene vil han trolig tjene minst like mye på salget som han fikk i forskudd for å skrive boka - ti millioner dollar.