Clooney aktuell for norsk regissør

George Clooney og Erik Poppe vil samarbeide i Hollywood.

SUPERSTJERNE: George Clooney er tiltenkt hovedrollen i en av filmene det er mest aktuelt for Erik Poppe å lage i USA.
SUPERSTJERNE: George Clooney er tiltenkt hovedrollen i en av filmene det er mest aktuelt for Erik Poppe å lage i USA.Vis mer

Rosende omtale og internasjonale priser har for alvor åpnet Hollywoods øyne for den norske regissøren Erik Poppe. For tida ønsker to amerikanske filmselskaper å inngå en avtale med ham om å lage tre filmer.

Skuespillere fra øverste Hollywood-hylle er tilknyttet alle prosjektene Poppe vurderer.

Det ene prosjektet, som det er mest aktuelt for ham å filmatisere, har George Clooney knyttet opp som filmens hovedskuespiller. I august eller september drar Poppe over for å diskutere prosjektet med superstjernen.

— Jeg møter ikke filmstjernene i dem når vi treffes på denne måten, men ydmyke skuespillere som er nysgjerrige og som jeg får lyst til å jobbe med, sier Poppe til Dagbladet.

Det var «Hawaii, Oslo» som i sin tid vekket interessen for Poppe i filmbyen. Med «De Usynlige» er han nå for alvor blitt ettertraktet. Til andre prosjekter har han tidligere truffet folk som Diane Keaton, Alec Baldwin og Cate Blanchett.

— Jeg traff Blanchett før hun ble virkelig stor, men foreløpig har ikke prosjektene hun har vært tilknyttet, vært helt i min gate.

Hevet status

Selv om det ikke har skortet på tilbud fra Hollywood de seineste åra har Poppe fram til nå ikke fått frie nok tøyler til å la seg friste.

— Jeg har etter hvert fått en så stor frihet som regissør at jeg kan fortelle de historiene jeg vil her i Norden og Europa. Derfor vil jeg tåle å se meg tilbake om 20 år og ikke være bitter for at jeg aldri lagde film i Hollywood. På den andre siden er tida nå inne for å takke ja til tilbudene dersom de er interessante nok, sier han til Dagbladet.

Den internasjonale suksessen har gitt ham bedre forhandlingskort enn tidligere. Blant de amerikanske filmstudioene har han nå fått oppjustert statusen sin fra «director for hire» til «filmmaker».

— Dermed får jeg nå utvikle prosjektene fra et tidlig stadium og velge de skuespillerne jeg vil, der jeg tidligere bare fikk tilbud om å møte opp når innspillingen startet og regissere det andre hadde forberedt.

Snuser på kritisk thriller

KRITIKERROST: Flere prisbelønte filmer har gjort Erik Poppe ettertraktet i Hollywood. Nå teller han på knappene om han skal flytte dit.
KRITIKERROST: Flere prisbelønte filmer har gjort Erik Poppe ettertraktet i Hollywood. Nå teller han på knappene om han skal flytte dit. Vis mer

Et annet prosjekt Poppe snuser på i USA er en kritisk thriller om amerikanernes innsats i Midtøsten.

Det er også mulig at et nytt prosjekt han jobber på sammen med Harald Rosenløw-Eeg, som skrev manus til både «Hawaii, Oslo» og «De Usynlige», kan bli en del av trefilmsavtalen.

— Men for å komme helskinnet gjennom en slik avtale, handler det blant annet om å flytte til USA med familien, så det vil kreve mye.

Poppe og Harald Rosenløw-Eeg satser på å ha førsteutkastet til et nytt manus klart på seinsommeren. Mer kan Poppe foreløpig ikke røpe om mulige prosjekter. Først nærmere høsten vil endelige avtaler kunne være klare.

— Men jeg får bare tilsendt manus som det er bestemt at skal bli film. Skrekkfilm og rene actionfilmer er jeg ikke så opptatt av, men jeg har lest noen ganske harde thrillere i tillegg til dramafilmer. Det er stort sett snakk om amerikanske filmer, men også noen britiske og franske.

Svensk mentor

Før den eventuelle filmdebuten i USA har Poppe forhørt seg med andre norske og nordiske regissører som har prøvd seg på den amerikanske vestkysten.

Svenske Lasse Hallstrøm har nærmest blitt en slags mentor for ham.

— Mange europeiske regissører kommer slukkøret tilbake fra Hollywood etter å ha gjort sine svakeste filmer der borte. Det er veldig synd og noe jeg selvsagt vil unngå.