TV-anmeldelse: «Catch-22»

Clooneys absurde krigslek

Serieversjonen av «Catch-22» mesker seg i tragiskomiske selvmotsigelser.

SELVMOTSIGELSE: George Clooneys seriversjon av krigssatiren «Catch-22» mesker seg i militære og byårkratiske absurditeter, mener Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Krig, hva er det godt for?

Om ikke annet har det gitt oss en hel undersjanger av antikrigshistorier, som strekker seg fra det sjelfulle, tragiske og opprivende, til det satiriske, fjollete og absurde.

Og i blant alt dette på én gang, innenfor et og samme verk.

Joseph Hellers roman «Catch-22» fra 1961, som ble film i 1970, er et sånt et.

Nå har George Clooney og samarbeidspartner Grant Heslov laget serieversjon av historien om kaptein Yossarian, som har sikteansvar på et av mange amerikanske B-25-bombere som flyr tokt over Italia mot slutten av andre verdenskrig. Yossarian kjemper for å bevare sin sinnshelse i dette helvetet på jord – der et blodbad av endetidsproporsjoner danser pardans med militærledelsens rigide, irrasjonelle og selvmotsigende byråkrati – samtidig som han gjør alt han kan for å bli erklært sinnssyk så han slipper å fly flere bombetokt, som han opplever som mer og mer meningsløse jo klarere det blir at de allierte vil vinne krigen.

Det er bare én hake: Ifølge paragraf 22 er det nemlig såpass rasjonelt å ville komme seg ut av en så akutt faresituasjon som bombeflytokt er, at man er nødt til å være åndsfrisk for å ville det, og følgelig ikke kan slippe unna på grunn av sinnssykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer