POPULÆR: Mange leste denne saken, og lot seg muligens også skremme, da den lå ute på CNNs iReport. Foto: Skjermdump
POPULÆR: Mange leste denne saken, og lot seg muligens også skremme, da den lå ute på CNNs iReport. Foto: SkjermdumpVis mer

CNN måtte fjerne sak om verdens undergang i 2041

- Asteroiden kan gjøre slutt på sivilisasjonen slik vi kjenner den.

(Dagbladet): CNNs tjeneste iReport fungerer på den måten av hvem som helst kan rapportere om sin historie eller sak på CNNs egne sider. På norsk kalles det borgerjournalistikk og prosjektet har generert en rekke saker - med varierende hell. Nettstedet har hele 750 000 registrerte brukere.

Og selv om ikke alt vi ser på nettet er til å stole på i seg selv, gikk det fryktelig galt da brukeren «Marcus575» lagde sitt eget bidrag til nettsidene.

Verdens undergang I den mer eller mindre oppkonstruerte artikkelen skriver brukeren:

«Hvis astronomene har rett, kan alt liv på vår planet være utryddet om mindre enn 30 år».

Tittelen på saken er «Gigantisk asteroide på mulig kollisjonskurs med jorda». Han mener også å vite at det er omtrent 50 prosent sannsynlgihet for at asteroiden skal treffe jorda.

Han skriver at det omkring 16 kilometer vide objektet ble observert cirka 82 millioner kilometer fra jorda ved hjelp av et av NASAs infrarøde verktøyer.

230 000 visninger Den oppkonstruerte artikkelen fikk hele 230 000 sidevisninger på iReport og 23 000 delinger. De fleste gjennomskuet nok artikkelen som sludder, men skal vi tro nettstedet iflscience.com, var det flere som lot seg lure.

Han skriver videre at asteroiden trolig vil treffe så nærme Mars, at den går ut av sin opprinnelige bane og mot jorda.

Han daterer treffet til 35. mars 2041.

At det er 35 dager i én måned er vel den opplysningen som nærmest skurrer minst i den absurde artikkelen.

I tillegg til oppspinnet tagget brukeren artikkelen med stikkord som «beiber» (sic!), «cyrus» og «obama».

NASA selv var den første organisasjonen til å avskrive historien som falsk. De kontaktet CNN og artikkelen ble fjernet.

- NASA har bekreftet at denne saken er falsk. Det største objektet de kjenner til målt med infrarødt utstyr måler tre kilometer i diameter og er ikke en trussel for jorda, skriver produsent David Williams.

Det skal ifølge Tech Times imidlertid ha tatt flere timer før artikkelen ble fjernet fra nettstedet. På skjermdumpen kan vi se at saken ble publisert 21 timer i forveien.

Selv om kabel-TV- og nyhetsgigantet ikke hadde godkjent selve artikkelen, må det ses på som en stor blemme at de lot den bli publisert og stående i så lang tid.