Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CNN-syken

Hvor mange ganger kan en nyhet gjentas før den ikke er en nyhet lenger? Til høsten kan eksperimentet bli prøvd ut i praksis. Det skjer jo ikke mer i Norge bare fordi antall nyhetssendinger på TV øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tv-kanalene går i sin vante tro i stim, og nå er det nyheter som gjelder. NRK skal ha fjernsynsnyheter hver time, ti minutter sport og 20 minutter distriktsnytt fra halv sju, dagsrevy fra sju til halv åtte, nyhetstime fra åtte til ni på NRK2, Redaksjon 21 fra ni, fulgt av Norge i dag, kveldsnytt og sportsnytt. TV2 skal ha full nyhetstime fra halv sju til halv åtte, aktualitetsprogram med Pål Jørgensen fra halv ni til ni - og så hovedsending klokka ni. Begge skal ha frokost-TV. I timevis.

Ikke at det blir så stort problem å fylle tida. Fjernsynets dirty secret er at til faktaformidling er mediet langsomt. Det tar simpelthen tid å snakke på skjerm. Og tilbudet er autoritært lineært - er du opptatt av en nyhet, må du pent vente på den. Du kan ikke bla som i en avis eller klikke som på nettet. Resultatet er at døgnet rundt-kanaler som CNN bruker effekter som virkemidler til å holde oppmerksomheten - en halv times kikking på CNN, og du har fått nok jingler, fanfarer og dataprodusert grafikk til et middels OL.

Hva betyr dette for nyheter på fjernsyn?

Økt makt til kildene

De attraktive personene i nyhetsbildet blir en knapp faktor. Etterspørselen etter dem øker, og de vil kunne stille større krav for å komme i studio. Skal det internkurses i nyhetsredaksjonene er det kanskje en idé å trene på forhandlinger med medierådgivere. For slik plateselskapene nå bestemmer hvilke sendinger som skal få godbitene, vil PR-byråene (hvori opptatt politiske partiorganisasjoner, forsvarsadvokater og støtteapparat rundt idrettsutøvere) velge og styre det de kan, alt etter hva de tror tjener klienten. Når Larry King på CNN får alle de store intervjuene, skyldes det ikke nødvendigvis at han er så god journalist. Det kan skyldes at han stiller de snille, eller liksomtøffe spørsmålene.

Play it again, Sam

Det vi vil få se er gjentakelsen - der en nyhet kverner i øret og øyet hele dagen. Deretter rotasjonsbruken - der en nyhet eller et intervju blir stykket opp i mindre enheter som slippes gradvis gjennom dagen. Og så, når noe faktisk, virkelig, egentlig skjer, kommer nyhetsstormen, fulgt av kommentarvillnisset og spinnkontrollen. Vi har allerede sett hvordan politikere eller næringslivsfolk kan reise rundt fra tv-studio til tv-studio i felles drosje (penger spart det rg) for å gjenta argumenter og dunke hverandre rutinert i hodet.

Krystallkule-nytt

Legg merke til hvor mange nyheter som allerede er basert på modale hjelpeverb - ting kan skje, eller vil bli spennende. Tvunget av tempoøkningen summerer ikke lenger nyhetssendinger opp døgnet som var - de gjetter på døgnet som kommer. Effektivt og billig blir det rg, for da kan man bruke arkivfilm og studiokommentar - ingen kan forlange ferske bilder fra framtida.

Billignytt

Pressemeldinger vil få et fornyet liv når studioverter skal lage vegg til vegg-nyheter på mikrobudsjett. Det er godt at NRKs morgennyheter ikke drar til igjen før Stortinget åpner - der finnes det jo gratis studiogjester ad libitum. Mer nyheter betyr nemlig ikke mer penger til nyheter - det er de virkelige økonominyhetene. Dokumentar er for eksempel en type grundigere nyheter - men det er ikke et vekstområde. For grundighet er dyrt.

Selvsagt er det bra med nyheter. Men kvalitet er viktigere enn kvantitet. Når det nå flommer over av nyhetssendinger skyldes det også at nyheter er fjernsynskanalenes minste felles anstendighetsmultiplum - og billigere enn god fotball.