GODE RÅD er ikke nok, skriver Anette Trettebergstuen Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
GODE RÅD er ikke nok, skriver Anette Trettebergstuen Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Coachingregjeringen

Gode råd styrer ikke landet.

Meninger

Skriver man «coaching» på Gule sider, får man 809 treff. Mange både fine og fancy navn, fra «Solsikke» og «InnerLife» til «Be on Track». Det mangler ikke på dem som vil gi råd, veiledning og motivasjon i dette landet. Spørsmålet er om vi trenger den norske regjeringen i tillegg, eller om den bør konsentrere seg om andre oppgaver.

Arbeidsløsheten burde være en nærliggende utfordring å ta fatt på, selv for en blåblå regjering. Ledigheten har nådd sitt høyeste nivå på tjue år. Altså siden den økonomiske krisen som Høyre rotet landet uti med jappetid og bankkollaps. Ingen anklager H/Frp-regjeringen for oljeprisfallet, men det er dennes ansvar å ta grep for å bedre situasjonen. Det synes den åpenbart ikke selv.

Derimot trives den godt i motivasjonsnæringen. Da AKU-ledigheten nådde 4,5 prosent midt i valgkampen, var Erna Solbergs kommentar til NTB at de arbeidsledige ikke måtte miste motet. Da VG senere på høsten hadde en stor reportasje om situasjonen på Sunnmøre, var kommentaren denne: «Mitt viktigste budskap til alle som nå frykter å bli ledige er: Det er bruk for dere.» Arbeidsministeren følger opp i Dagbladet 8/2: «Mitt råd til de som er ledige, er: Ikke gi opp!» Trøstende ord for de ledige, altså.

I tillegg til trøsten det er å dele skjebne med stadig flere. På familie- og likestillingsfeltet, som jeg jobber spesielt med, ser vi det samme. Man kutter svært så håndfast i pappapermen, men andre veien nøyer man seg med Hornes stortingsmelding u/ innhold og — tamtaratam — gode råd! Høyres Heidi Nordby Lunde vil fjerne hele fedrekvoten, men har klare råd til arbeidsgiverne: De må tørre å spørre kvinnelige ansatte hvor stor andel av felles permisjon far tenker å ta ut. (Dagsavisen 1/4, men ingen spøk. Jeg sjekket for å være sikker.)

Når hennes stortingskollega Stefan Heggelund i Dax18 (8/7-14) slår fast at han selv ikke ville jobbet et sted med negative holdninger til uttak av pappaperm, burde nok det problemet være løst.

Kvinneandelen i toppstillinger ordner Erna opp i selv: I DN 20/10-15 oppfordrer hun kvinner til å ta lederjobber, selv om «du ikke har hundre prosent kontroll på det du skal gjøre.» Tristere blir det når Erna ikke kan love drapstruede Amal Aden noen økt beskyttelse, men veier opp med klar appell: Ikke demp deg! (VG (8/3-15). Eller når hun får med seg likestillingsministeren i å oppfordre til anmeldelse av hatefulle ytringer, men ikke sin justisminister på at dette skal ha noen prioritet å følge opp (Vårt Land 26/1-16). 

Ut fra intensiteten i angrepene mot Ap om dagen, får man inntrykk av at regjeringspartiene tror de er i opposisjon. En videreføring av opposisjonstiden kan også være en forklaring på at vi har fått en coachingregjering. Ernas egen coach, «Høyre-feminist» Julie Brodtkorp, var jo særdeles aktiv.

Som da hun ga råd til medsøstre blant DNs lesere som ville være hjemme, uten å risikere noe økonomisk: Ta med mannen til advokat og lag avtale, bruk forhandlingsteknikk på hjemmebane og stå opp mot hersketeknikker, ønsk deg privat pensjonsforsikring av mannen til jul. Jeg tror vi skal konkludere med at selv om man er fattig på handlekraft, kan man være rik på omsorg, tips og råd. Og for all del: Det er da noe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.