TV: «Jeg er partyboy. Lager moshpit. Jeg er rockstar. Jeg er fucked up. Du fåkke drepe barnet i meg for det bor en liten faen i meg.»
Kanskje man skal ta «Royalteen: Margrethe» for god fisk og gå med på at det er akkurat sånn 2023-ungdommen uttrykker seg? Men sangteksten til den aspirerende popstjernen Arni (Philip Bargee Ramberg) skaper en gnagende mistanke om at det er «kule» voksne som egentlig står bak – påtatt forståelsesfulle kristendomsvikar-typer som vurderer å snu capsen bak fram, men ombestemmer seg i siste liten.

«Royalteen: Margrethe»
Drama
«Glætt forsøk på snakke kidsas språk»
Oppfølgeren til Netflix-filmen «Royalteen: Arvingen» anstrenger seg generelt for å kommunisere med den algoritme-genererte målgruppen - og ikke med små antydninger. «Stabilize with medicine» lyder et refreng som akkompagnerer en hovedperson (Elli Müller Osborne) som gjør nettopp det – stabiliserer seg med medisin. «It was a bad idea», synges det etter at hun har gjort noe dumt.
Ensomhet og kokain
Mens førstefilmen lot oss bli kjent med en fiksjonell norsk kongefamilie fra utsida, gjennom øynene til den Mette-Marit-inspirerte hortensjenta Lena (Ines Høysæter Asserson), har den nye historien prinsesse Margrethe som omdreiningspunkt. Sist vi så henne, fikk hun sammenbrudd på skoleballet. Hva var omstendighetene rundt denne cliffhanger-kollapsen? En lei cocktail av ensomhet, kokain, og reseptbelagte piller, skal det vise seg. Opptrinnet vises i trinnvise tilbakeblikk, parallelt med prinsessens forsøk på å få livet på stell igjen. Blir det romanse med den undertøysmodell-kjekke prins Alexander av Danmark (Sammy Germain Wadi)? Som i førstefilmen truer fortida med en skandale – kompromitterende videomateriale som gir Margrethe evig angst.

Utrolig fett!
Troverdig og sammensatt hovedrolle
Ja, ingrediensene er velkjente, og filmskaperne plasserer dem i tillegg inn i et fargerikt highschoolfilm-univers, med bekjennelser i locker rooms og panoreringer gjennom skolegården. Festligheter skildres med musikkvideo-estetikk og med kontraster til en mer problematisk hverdag. Majestet-foreldrene har også sitt å stri med – er distansen det skaper, årsaken til Margrethes problemer? Hovedpersonen må løse opp flokene og finne sin identitet under den rojale masken.
Vi befinner oss altså i en overflateorientert verden med lite varme, de privilegerte, fremmedgjorte ungdommenes numne vektlegging av status, utseende og rus kan minne om romanene til Bret Easton Ellis.
«Royalteen: Margrethe» er på sitt beste når den pirker i denne fernissen, og er i tillegg velsignet med et skuespillerensemble som er gode på følelser. Elli Müller Osborne gjør en troverdig og sammensatt hovedrolle, med ansiktsuttrykk og kroppsspråk som forteller hva som foregår inni henne – hun kompenserer perfekt den manglende subtiliteten i replikkene.

Desperate hyener
Et selvskapt fengsel
Samtidig er det vrient å riste av seg følelsen av at filmen er et produkt – mer målgruppeflørtende enn ektefølt, skapt for global Netflix-fråtsing, ikke for å si noe om ungdommers ensomhet i det moderne Norge.
Regissør Ingvild Søderlind har tidligere imponert med den kraft- og stilfulle kortfilmen «Jenny», og spillefilmdebuten «Alle utlendinger har lukka gardiner» var beundringsverdig filterløs.
«Royalteen: Margrethe» er kommers og glatt, på det verste mistenker man at kongefamiliens påsketur til Hemsedal utelukkende er et produktplasseringspåskudd for å selge alpinklær og Kvikk Lunsj til de unge seerne.
Heldigvis anes en viss temperatur og sjel i Netflix-maskineriet her og der, som når Margrethe selv bestemmer seg for å lukte litt på hvitveisen og kjempe seg ut av sitt delvis selvskapte fengsel. Men det går an å håpe at et eventuelt tredjekapittel av denne kongesagaen også frigjør seg fra forventningene og insisterer litt mindre på algoritme-antakelsene om hva ungdommen ønsker.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger