AGENDA-SJEF:  Marte Gerhardsen kommer fra spleiselaget i DNB og må finne seg i å tjene en halv million mindre enn Kristin Clemet i Civita.
Foto: Knut Falch /  NTB SCANPIX
AGENDA-SJEF: Marte Gerhardsen kommer fra spleiselaget i DNB og må finne seg i å tjene en halv million mindre enn Kristin Clemet i Civita. Foto: Knut Falch / NTB SCANPIXVis mer

Cogito ergo en ganske pen sum

Tanken er en svindyr vekstnæring. At noen skal tenke for oss er en totalitær tanke.

Meninger

Din tanke er fri, sang Alf Cranner. I dag er tanken svindyr ettersom tankegodstoget er en vekstnæring som belønnes skyhøyt fordi de som tenker er den nye intellektuelle overklassen.

Vel. Filosof og matematiker, den geniale René Descartes (1596 - 1650), tenkte neppe tanken at hans uttalelse «Cogito ergo sum» (Jeg tenker, derfor er jeg) skulle avstedkomme en pen sum på 1,3 millioner kroner som er det Marte Gerhardsen, ny leder av tenketanken Agenda, får i årslønn. Det er rundt en halv millioner mindre i årslønn enn det Kristin Clemet har for å pønske og servere frokost via høyresidens Civita.

Agenda er foreløpig siste tilskudd til den voksende familien av tenketanker og smier, det som rir landet som en liten mare ved siden av First House, Geelmuyden. Kiese og andre som skriver regninger med høygaffel for å være kommunikasjonspådrivere og lobbyister og tenke tanker andre ikke har tid til eller kompetanse til å tenke. Gerhardsen skal selvsagt ikke tenke gratis, men hvis vi regner med at hun jobber med tanker 320 dager i året, fratrekk for speiderturer og løsgjengeri, vil en god Marte-tanke per dag bli betalt med 4062 kroner og 50 øre.

Gerhardsen kommer da også fra direktørjobb i DNB, en bank som kan det der med å betale sjefer langt over Statens Satser for Sunn Fornuft, hvis vi da ser bort fra at Trygve Hegnar selvsagt mener at han som gir det moderne spleiselaget et ansikt, Rune Bjerke, må få de bonuser som verdenssamfunnet har vedtatt.

Og, tenk om Jens Stoltenberg blir ny sjef i NATO og nedsetter en tenketanks. Livet er et manifest, og den dagen det bryter ut pest, krig, faenskap og Putin vs. Obama, vet vi om dette på forhånd fordi noen har tenkt for oss. Hæh, tenkt for oss. En totalitær tanke.