Leonard Cohens bortgang:

- Cohen har vært til stede i så mange generasjoner. Det er kanskje derfor han står så sterkt

Norsk musikkbransje om Cohens betydning.

FAVORITT I NORGE: Leonard Cohen har stått på scenen i flere årtier. Ifølge musikkviterne Dagbladet har snakket med, har han hatt spesielt stor betydning for nordmenn. Bildet er fra en konsert i Royal Albert Hall i London 2008.  Foto: Richard Young/REX/Shutterstock
FAVORITT I NORGE: Leonard Cohen har stått på scenen i flere årtier. Ifølge musikkviterne Dagbladet har snakket med, har han hatt spesielt stor betydning for nordmenn. Bildet er fra en konsert i Royal Albert Hall i London 2008.  Foto: Richard Young/REX/ShutterstockVis mer

(Dagbladet): - Leonard Cohens død er en trist nyhet å få, men samtidig var det litt varslet med den siste plata. Leonard Cohen er min store låtskriverhelt. Det var den låta vi i «De nye gitarkameratene» hadde som fellesnevner, som vi alle hadde et forhold til, sier Askil Holm til Dagbladet.

Han hadde i 2006 sammen med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Espen Lind, stor suksess med Cohens låt «Hallelujah».

- Jeg tror det er viktig med de veldig store låtene – det er de ulike versjonene folk gjør som gjør låta stor. Jeg er stolt over å ha vært med på det, sier Holm.

- Vokste opp med «Hallelujah»

HALLELUJAH-SANGERE:  «De nye gitarkameratene» Espen Lind, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Askil Holm gjorde suksess i 2006 med Leonard Cohens låt «Hallelujah». Foto: Katrine Holm
HALLELUJAH-SANGERE:  «De nye gitarkameratene» Espen Lind, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Askil Holm gjorde suksess i 2006 med Leonard Cohens låt «Hallelujah». Foto: Katrine Holm Vis mer

Askil Holm forteller at han vokste opp med låta «Hallelujah» på 80-tallet, og det var en av de aller første låtene han lærte seg å spille.

- Min mor og min far ga meg Cohen, og jeg spiller også Cohen til mine to døtre. Leonard Cohen har vært til stede i så mange generasjoner. Det er kanskje derfor han står så sterkt. Han har skrevet om det folk har følt i mange tiår, sier Askil Holm.

Musikkjournalist og tidligere programleder i «Lydverket», Asbjørn Slettemark, mener også at Cohen er en mann som vil bli husket som en stor og viktig artist. Spesielt i Norge - ifølge Slettemark har det norske publikumet omfavnet Leonard Cohen i større grad enn resten av verdenen.

- Spesielt stor i Norge

- Cohen var innflytelsesrik, og etterlater seg en stor arv - men han var ingen listetoppende artist bortsett fra i Norge. «I'm your man»-albumet for eksempel, hadde en vanvittig listehistorie her til lands, sier Slettemark.

Cohen-albumet «I'm your man» lå på førsteplass i minst 17 uker i Norge i 1988. Asbjørn Slettemark tror Cohens popularitet kommer av at nordmenn av og til faller for viseinspirerte og kunstneriske artister litt utenom det vanlige.

- Nordmenn har en forkjærlighet for lavmælte brumlende artist/låtskrivere. Leonard Cohen har vært viktig i Norge siden 70-tallet. Her er han en storselgende popartist i tillegg til å være innflytelsesrik, sier Slettemark.

- Popstjerne som aldri ville bli popstjerne

Ifølge musikkviter og faglig leder for populærmusikk-studiet på Westerdals Oslo ACT, Audun Molde, var ikke rollen som popartist en rolle Cohen egentlig trivdes i:

- Han var popstjerna som aldri ville være popstjerne, og en poet som til og med kunne gjøre «Det gamle testamentet» sexy, sier Audun Molde.

- Han var en flott låtskriver og poet. Han har aldri vært kommersielt stor, men han har hatt en hengiven skare faste tilhengere. Han har også vært til inspirasjon for mange og da særlig tekstforfattere, sier han videre.

Musikksjef i P3, Mads Borch Bugge, roser også Cohen for sine poetiske evner. Nå er Leonard Cohen borte. Bugge likevel tror han kommer til å bli husket i lang tid for sitt største verk.

-Leonard Cohen har vært viktig for betydningen for og utviklingen av romantisk poesi i musikken. Han vil i framtida stå igjen som mannen som skrev «Hallelujah», sier musikksjef i P3, Mads Borch Bugge.