Cohen letter på sløret

Leonard Cohen er i sving med et nytt album, men allerede i mars kommer tekstene hans ut i bok og på ei plate med kjæresten Anjani Thomas.

I morgen gir Cohen smakebiter i «Radiodokumentaren: If It Be Your Will» på NRK P2.

Det er to år siden albumet «Dear Heather», som klatret til andreplass på VG-lista. Til høsten kommer mer musikk fra den kanadiske poeten og sangeren.

-  Jeg har nettopp begynt, og trenger ti sanger til. Og jeg vil gjøre det skikkelig, forteller Cohen (71) i «Radiodokumentaren»

Han framfører nye låter og dikt, og forteller om sitt forhold til norske Marianne Ihlen, som han var samboer med på 60-tallet.

-  Hun var fantastisk. Det var ikke en mann som ikke var interessert i å få kontakt med en kvinne med en slik skjønnhet og som var så sjenerøs, sier Cohen om Marianne.

Mistet alt

Etter forrige turné for 13 år siden var Cohen helt nedkjørt. Han forteller at han måtte drikke opptil tre flasker rødvin for å klare seg gjennom konsertene. I 1994 gikk han i buddhistkloster i California, og seinere ble han ordinert som munk. Han forlot klosteret i 1999.

I fjor havnet Cohen i en rettstvist med sin tidligere sekretær og forretningsfører. Hele hans formue er borte, og han må nå jobbe for å tjene penger.

I mars kommer «Book of Longing» med dikt og tegninger. Samtidig utgir Cohens kjæreste Anjani Thomas soloalbumet «Blue Alert», som de har skrevet og produsert sammen. Cohen medgir at tekstene, som for det meste handler om kjærligheten, har endret seg gjennom åra, men vet ikke hva endringen består i.

Det er flere år siden poeten med den dype røsten har gitt intervjuer, men NRKs Kari Hesthamar fikk slippe til hjemme hos ham i et villaområde utenfor Los Angeles. Hun beskriver stemningen som avslappet og stillferdig.

-  Velartikulert

-  Cohen snakket om at han hadde dårlig hukommelse, men han husket mer enn han mente å huske. Overfor meg viste han den samme kvaliteten som når han skriver tekster; han var poengtert og velartikulert, sier Hesthamar.

Forfatter har Cohen alltid ønsket å være.

-  Jeg hadde et kall om å bli forfatter i tidlig alder. Ikke en som skrev om populærkultur, men en som sverget til poeter som for lengst var døde. Jeg følte at hvis jeg gjorde det med integritet, ville jeg slippe bekymringer. Det ville være nok penger - og kvinner.

Men bøkene betalte ikke husleia. Derfor begynte han en karriere som musiker. Siden debuten i 1967 er det blitt 17 plater.

Radiodokumentaren sendes på NRK P2 kl 10.15 i morgen og i reprise kl 19.30 søndag.

MARIANNE: Cohen var kjærester med Marianne Ihlen.
SNAKKER: Leonard Cohen gir sjelden intervjuer, men snakker om kunst og kvinner i en radiodokumentar på NRK P2 i morgen tidlig.