Coladrikkende greske guder inntar Manhatten

I overkant fantasirik fantasy.

ANMELDELSE: Gjenferd i Hades som gomler i seg burgere og drikker cola. Havguden Poseidon iført bermudashorts og hawaiiskjorte. Afrodite krusende rundt i hvit Cadillac.  

Rick Riordan tar det helt ut når han plasserer den greske myteverden i det moderne USA.

Amerikansk action
Harry Potter mer enn spøker i bakgrunnen, der middealderalkymien er byttet ut med gresk gudelære, og britiske kostskoler med amerikansk college.

Og — det må sies — en smule britisk finesse er fortrengt av reinbarka amerikansk action.

«Slaget om labyrinten» er bok fire i serien om den dyslektiske adhd-gutten Percy Jackson. Han er sønn av den greske havguden Poseidon.

I denne boka planlegger onde Kronos å ta verdensherredømme sammen med sine titaner. Heltemodige og sympatiske Percy må ordne opp sammen med vennene; satyren Grover, den godmodige kjempen Tyson og Athenes jomfrufødte og hyperintelligente datter Annabeth.  

Humor og moral
Fantasy er på sin måte science fiction baklengs, med den forskjell at det ikke er rent oppspinn.

Coladrikkende greske guder inntar Manhatten

Det er mye humor i skildringen av Janus to ansikter som diskuterer med seg selv, og Dionysos med oppblåst alkoholikeransikt.

Litt moral har Riordan også klemt inn i en vakker scene med den urgamle skogsguden Pan, som har gitt oss opp - med et hint om at den nye generasjonen må passe bedre på jorda.  

Om de da får med seg det, midt i Riordans lett svimlende og ildsprutende effektmakeri; hundrearminger, helveteshunder, slangeuhyrer, halvdauinger og dauinger.           .     .