Coldplay ved et veiskille

Etter å ha blitt danket ut av en ringelyd, er det offisielt: Coldplay slik vi kjenner det skal snart opphøre å eksistere.

Forut for gårsdagens turnéåpning i Paris, samlet Coldplay et hundretalls journalister fra hele verden til pressekonferanse i forbindelse med «X & Y», deres kraftig utsatte tredjealbum. Tre fjerdedeler av bandet var representert: vokalist Chris Martin, gitarist Jonny Buckland og bassist Guy Berryman.

-  Will (Champion, trommeslager, red. anm) kunne ikke komme. Han spiller med Crazy Frog i kveld, spøkte Chris Martin. Ringetonelyden «Crazy Frog», med den hoppende frosken, har blitt en vesentlig del av Coldplays bandhumor, etter at den som første mobiltelefoneffekt noensinne gikk til topps på den britiske hitlisten, foran bandets førstesingel «Speed of Sound».

Ja til frosker

Omtalen har vært bred av arbeidet med «X & Y», som har tatt 18 måneder å lage. Det skal følge opp debutalbumet «Parachute» og oppfølgeren «A Rush of Blood To The Head», som har til sammen solgt i over 16 millioner eksemplarer. Chris Martin er i Paris snar til å understreke at «X & Y» ikke har vært en så krevende unnfangelse som rapportene skal ha det til - «vi brukte bare seks uker i studio, vi har gjort andre ting det siste halvannet året også» - og at de for øvrig ikke har noe problem med å bli dupert av en animert frosk på hitlistene, «siden vi respekterer og har noe å lære av alle typer musikk, også ringetoner».

Deretter går han videre til å si at hans desiderte favorittmusikk i øyeblikket er det amerikanske bandet System of Down, som han synes er «sonisk unik», og canadiske Arcade Fire, som «har skremt oss og mer enn noen andre fått oss til å prøve hardere som band».

Albumtrilogi

-  For vår del regner vi dette nye albumet som slutten på en trilogi, fortsetter han.

-  Vi ønsker at all musikken vi har lagd så langt skal ses i sammenheng, som en sangbok. Og vi erkjenner gjerne at den sangboken, nå som den er ferdig, ikke representerer den mest grensesprengende og unike musikken som er blitt laget så langt i historien, men at den like fullt inneholder en god del virkelig bra sanger.

 PÅ TURNÉ:  Chris Martin og Coldplay har lagt ut på turné. Foto: Scanpix
PÅ TURNÉ: Chris Martin og Coldplay har lagt ut på turné. Foto: Scanpix Vis mer

Den ydmyke erklæringen, som kommer uoppfordret ut av Chris Martins snedige talestrøm - hele tiden vekslende mellom tørrvittig britisk humor og inderlig oppriktighet - lyder som et ekko av den fremste innvendingen mot bandet hans: Selv om det er mange som prøver, er det ingen som helt klarer å høres ut som Coldplay. Til gjengjeld høres Coldplay ut som Coldplay absolutt hele tiden.

Om familieliv

Når en kvinnelig journalist avslutningsvis spør hvordan Chris Martin har tenkt å kombinere den intense spillingen med rollen som ektemann og far til ett år gamle Apple, datteren han har med Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow, får Martin et flakkende blikk, mumler at det ikke er som om han ikke skal ut på havseilas ett halvt år, det går an å holde kontakt med ens familie underveis.

Med det samme han har vridd seg unna å snakke om sitt paparazziherjede privatliv, er det som om han skjemmer seg over å være noe mindre enn dypt åpenhjertig, og foreslår å utvide den timeslange pressekonferansen, dersom det skulle være flere spørsmål.

-  Vi er her for å gjøre dere alle lykkelige, understreker han.

-  Just ... no blowjobs.

TRILOGI: - Det nye albumet er slutten på en trilogi, mener Chris Martin.