Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Collett, Camilla

Navn:

Camilla Collett (f. Wergeland)

(1813-1895)

Bosted:

Eidsvoll, Oslo og Paris

Yrke:

Forfatter

Biografi:

Camilla Collett ble født i Kristiansand. Hun vokste opp på Eidsvold prestegård, og tilbragte tenårene på herrnhuternes oppdragelsesanstalt i Christiansfeld. I 1841 giftet hun seg med P.J. Collett, men ble enke etter kun ti år. Colletts kjærlighet til dikteren Johan Sebastian Welhaven, er like berømt som den var ulykkelig. De to kunne ikke få hverandre, blant annet på grunn av striden mellom Colletts bror, dikteren Henrik Wergeland og Welhaven.

Collett debuterte i 1854-55 med romanen «Amntmannens døtre», og markerte seg dermed som en av norgeslitteraturens første kvinnesaksforfattere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling