LEDER

Colombia må få fred

52 års blodbad må være nok.

FREDSAVTALE: President Juan Manuel Santos har satt sitt politiske liv inn på å skape fred i Colombia. Foto: AFP / NTB Scanpix / LUIS ROBAYO
FREDSAVTALE: President Juan Manuel Santos har satt sitt politiske liv inn på å skape fred i Colombia. Foto: AFP / NTB Scanpix / LUIS ROBAYO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vi ønsker alle i Colombia til lykke med fredsavtalen som nå er vedtatt enstemmig i begge kamre i Kongressen. Det er slutt på 52 års borgerkrig. Det er sannelig på tide for landets innbyggere å grave ned stridsøksene og ta fatt på alt det som har vært forsømt det siste halve århundret, for dét er ikke lite. Fattigdommen er skrikende, landsbygda trenger sårt utvikling, i utkantene finnes verken lærere, politifolk, dommere, skatteoppkrevere eller leger og sjukepleiere. I store deler av landet finnes det rett og slett ingen stat.

Og etter en så lang, så blodig og så opprivende borgerkrig er det veldig mange og alvorlige sår å lege. Vi ser dette i den innbitte motstanden mot fredsavtalen fra et mindretall, som innerst inne egentlig er ute etter hevn over sine fiender framfor å slutte fred. Bevares, det er helt legitimt å ha innvendinger til denne som til andre fredsavtaler, men nå er det nå sånn at en slutter fred med sine fiender og ikke med sine venner.

President Juan Manuel Santos, en tidligere krigshauk av en forsvarsminister som lærte seg å bli fredsdue, fortjener all ære for å ha våget å ofre sitt politiske liv for å skape fred. Hvis man krever fullkommen rettferd for alle de overgrepene som har skjedd i denne borgerkrigen, vil ikke bare noen og enhver blant både myndigheter og opprørere måtte sone straff, men man vil aldri få fred. Dette har Santos innsett og sagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer