Nobels Fredspris

Colombia trenger både fred og pris

Alle fredsprosesser er ufullkomne.

FREDSPRIS: President Juan Manuel Santos i presidentpalasset Casa de Nariño i Bogotá. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jose Miguel Gomez
FREDSPRIS: President Juan Manuel Santos i presidentpalasset Casa de Nariño i Bogotá. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jose Miguel GomezVis mer
Meninger

Juan Manuel Santos er den hardbarkede krigeren som ble en utrettelig forkjemper for fred i Colombia, et land som har levd med borgerkrig så å si sammenhengende fra 1948. Som forsvarsminister under president Álvaro Uribe fra 2006 til 2009 ledet han regjeringsstyrkenes kamp mot Colombias Væpnede Revolusjonære Styrker (FARC) og påførte gerilja-bevegelsen store tap. Men han innså at det ikke fantes en militær vei til fred. Som president fra 2010 har han satset sitt politiske liv på å få til en fredsavtale med FARC, i håp om at dette seinere også skulle lede til en fredsavtale med den mindre gerilja-bevegelsen Hæren for Nasjonal Frigjøring (ELN).

Les også: Nobels fredspris går til Colombias president

Colombia har en særdeles blodig historie. FARC har sitt utspring i 1964 i et opprør fra fattige bønder med krav om omfordeling av jord. I borgerkrigen deltok også store landeiere med egne væpnede styrker, dødsskvadroner på ytre høyre og narko-bander, foruten de ikke alltid plettfrie regjeringsstyrkene. Fortidas overgrep er utallige.

Motstanderne av fredsavtalen, med Uribe i spissen, sier den ikke yter rettferd for alle ofrene. Men det er det, dessverre, umulig å yte. Som Santos uttalte da avtalen var klar: «Vi forhandlet for å finne så mye rettferd som freden tillater. Alle fredsprosesser er ufullkomne. Fullkommen rettferd tillater ikke fred.»

Dessverre stemte et syltynt flertall mot avtalen. Men nær 63 prosent av velgerne deltok ikke. Santos klarte ikke å forklare folket alvoret, hva som står på spill. Mer enn alt annet trenger Colombia fred - for å kunne gjøre noe med alt det andre som er galt i landet. Da er det politisk uansvarlig å sette fredsavtalen i fare, som enkelte av høvdingene i eliten har gjort.

Les også: - Folket vil synes dette er bra. Nå kommer Colombia til å feire, sier colombiansk journalist om utdelingen

Santos har fortjent Nobels Fredspris for sin uegennyttige og modige kamp for fred, og han er et godt valg av komitéen. Prisen hedrer alle kolombianere som søker fred, også lederne i FARC, mens litt av æren også drypper på Norge og Cuba som tilretteleggere. Norges innsats strekker seg helt tilbake til 1990-tallet.

Vi håper prisen, ikke minst for kolombianernes skyld, kan hjelpe Santos ut av det politiske uføret som er skapt av folkets nei. Et knapt nei og lav deltakelse åpner for politisk fingerferdighet. Prisen er en påminnelse til Santos og lederne i FARC, samt andre, om det tunge ansvaret som ligger i deres hender. Historien er en nådeløs dommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.