Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coltranes fanfare til den største kjærligheten

Wandrups utvalgte: Jubileumsutgivelse av «A Love Supreme».

EGEN MENIGHET: I San Francisco fins en egen kristen menighet tilegnet saksofonlegenden John Coltrane (1926-1967). Foto
EGEN MENIGHET: I San Francisco fins en egen kristen menighet tilegnet saksofonlegenden John Coltrane (1926-1967). Foto Vis mer

CD-BOKS: I 1997 var jeg på søndagsmesse i en menighet i San Francisco. Den heter St. John William Coltrane African Orthodox Church og ligger i 1286 Fillmore Street, ikke langt fra Haight Ashbury.

Etter vanlige seremonier og vitnesbyrd fra de frammøtte, dro presten fram en saksofon og startet en jam, sammen folk fra området. En eksplosiv forestilling, som varte i flere timer.

John Coltrane fikk en frelsesåpenbaring da han sluttet med stoff i 1957. Etter at han døde i 1967, ble han erklært helgen i denne menigheten, som er pyntet med et digert veggteppe med et portrett av den legendariske saksofonisten.

Hans sterkeste åndelige budskap er prosjektet «A Love Supreme» (1965). Tittelen gynger som en mantra i innledningen til verket, en firedelt suite framført av Coltrane med sang og tenorsaksofon, Jimmy Garrison på bass, McCoy Tyner på piano og Elvin Jones på trommer.

Et enestående verk som svinger hardt og trenger seg dypt inn i den som lytter.

Nå kommer en tre diskers jubileumsutgivelse med det originale albumet, pluss alt annet som ble spilt inn, samt en konsert fra Antibes, der det hele ble spilt live. Et hovedverk i moderne jazz, som gjennom åra er solgt i en halv million eksemplarer.

«'Love Supreme' er Coltranes personlige testamente, hans preken om hengivelse og sammenheng,» skriver Ashley Kahn i CD-heftet.

Han siterer Coltrane:

«Alle veier leder til Gud. Ingen vei er enkel, men alle fører tilbake til Gud

I San Francisco holder de på ennå, hver søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media