Columbus for retten i Honduras

TEGUCIGALPA (NTB-Reuters): Christopher Columbus vil med det første bli stilt for retten i Honduras, dømt til døden og henrettet. Honduranske indianere vil gjennomføre en symbolsk rettsak mot den genovesiske oppdagelsesreisende, selv om det er nesten 500 år siden han døde.

Indianerne mener Columbus og hans mannskap var en gjeng røvere og drapsmenn, som bare brakte med seg død og fordervelse fra Europa til Amerika. De har derfor bestemt at han skal stilles for retten, dømmes til døden og henrettes - noe som nødvendigvis må skje i symbolske former.

Skeptikere spør seg også hvorfor det er nødvendig med noen rettssak, om aldri så symbolsk, dersom det på forhånd er avgjort at tiltalte skal dømmes til døden og henrettes. Men henrettelsesdatoen er allerede fastsatt til 12. oktober - den såkalte Columbus-dagen.

De honduranske indianerne vil dessuten kreve at den spanske regjering leverer tilbake gull, sølv og arkeologiske skatter som spanjerne røvet med seg under erobringen av Latin-Amerika. I oktober i fjor markerte de samme indianerne 12. oktober med å rive ned en Columbus-statue.

Selv om aksjonsformene nok kan diskuteres, er det liten tvil om at de sterke følelsene mot Columbus som symbol på den brutale europeiske erobringen av Latin-Amerika er ekte nok. Mange indianere betrakter Columbus' ankomst til Amerika i 1492 som innledningen til fem århundrer med folkemord.