KULTSTATUS: Sissel Solbjørg Bjugn (1947-2011) var en sprelsk outsider i norsk poesi, leken, belest, full av fantasi og frodighet. Dagbladet hadde en egen rolle i hennes karriere. Foto: Brent Eide
KULTSTATUS: Sissel Solbjørg Bjugn (1947-2011) var en sprelsk outsider i norsk poesi, leken, belest, full av fantasi og frodighet. Dagbladet hadde en egen rolle i hennes karriere. Foto: Brent EideVis mer

Comeback for kvinnen bak «fittedebatten» fra 1988

Med diktstrofen «Den fineste fitta i Nordland er mi» provoserte poeten Sissel Solbjørg Bjugn mannlige kolleger.

Kommentar

I DISSE DAGER, når Dagbladet fyller 150 år, er det på sin plass å markere avisas betydning for norsk litteraturhistorie. Helt fra starten var avisas spalter åpne for diktere og forfattere, både når de hadde meninger om tingenes tilstand og når de kom med litterære bidrag.

Ikke minst har Dagbladet hatt, og har fortsatt, en viktig rolle som formidler av ny norsk lyrikk. I flere tiår fikk unge lyrikere sine dikt illustrert av den legendariske tegneren Gösta Hammarlund. Tekst og tegning ble plassert på prominent plass på kultursidene eller på lørdagssidene.

EN AV DE SOM debuterte i Dagbladet, var Sissel Solbjørg Bjugn (1947-2011), født på Sætermoen i Troms, død altfor tidlig og brått etter et illebefinnende i Bodø 63 år seinere. I mange år bodde hun i Sulitjelma, der hun skaffet seg bokstavelig talt dyp innsikt i livet blant gruvearbeiderne. Hun var en sprelsk, lekende og belest poet og barnebokforfatter, som hadde 17 bøker bak seg da hun forlot oss.

SAMLEDE DIKT: Sissel Solbjørg Bjugns dikt i en vakker og grafisk storslått samlet utgave.
SAMLEDE DIKT: Sissel Solbjørg Bjugns dikt i en vakker og grafisk storslått samlet utgave. Vis mer

Nå er det duket for et gedigent comeback for Bjugn. Hennes nære venn gjennom nesten 20 år, Tor Eystein Øverås, står bak to formidable utgivelser på Samlaget. Den ene rommer hennes samlede dikt, i alt seks samlinger, med omslag, tegninger (utført av dikteren selv) og original typografi – under fellestittelen «Sjonglering og bjugnlering». Den andre, «Skrive, teikne, røre og slåst!», rommer et varmt og velinformert portrett ført i pennen av Øverås, pluss bonus tracks i form av essays, dikt, fortellinger, småprosa, debatt og intervjuer.

DET ER MED fornøyelse og stolthet (på vegne av kulturavisa) å gjengi Sissel Bjugns (Solbjørg kom seinere) første offentlige dikt, sendt inn da hun var 20 år gammel, på trykk 11. mai 1968, en dag da studentene gjør opprør i Paris og Bonn, Arne Hestenes rapporterer fra Cannes om en nyrestaurert utgave av «Tatt av vinden» og Manchester City og Manchester United ender på første og andre plass i britisk førstedivisjon. Det har også, takket være Dagbladets samvittighetsfulle arkivarer, vært mulig å spore slik at Øverås har kunnet trykke det i sin bok. Tittelen lød «Gå ut i verden»:

Da så din mor

godt og vel hadde født deg

bandt hun

gassbind for dine øyne

dyttet hun

filt i dine ører

stappet hun

bomull i din nese

puttet hun

sukker i din munn

pakket hun

treull om ditt hjerte

dro hun

persienner for din hjerne

sa hun til slutt sitt ønske

gå ut i verden barn

og gjør suksess

DAGBLADET KOM seinere til å spille en stor rolle i Bjugns karriere. Jeg hadde personlig en finger med i spillet da hennes mest berømte dikt, «Heltinnetrinnet – et kjærlighetsdikt», ble trykt på kronikkplass i avisa 9. november 1988. Det er et komplekst dikt med 33 strofer, fylt av både personlige og verdenslitterære referanser, og med et par linjer som vakte stor oppsikt:

Eg bakar verdens beste brød med klim og kli.

Den fineste fitta i Nordland er mi.

Eg sjonglerer og bjugnlerer med alle ord.

På pianoet blir det personlig rekord.

For dette diktet ble Bjugn angrepet av en mannlig kollega, Dag Ove Johansen, i medlemsbladet til Nordnorsk Forfatterlag og i Dagbladet. Han ble imøtegått av blant andre Herbjørg Wassmo. Hennes forsvar for Bjugn havnet for øvrig i Norsk Dusteforbund under tittelen «Forskjellige slags fitter».

BIOGRAFI: Tor Eystein Øverås skriver levende og entusiastisk om sin gode venninne.
BIOGRAFI: Tor Eystein Øverås skriver levende og entusiastisk om sin gode venninne. Vis mer

DEBATTEN SOM fulgte, er norsk litteraturhistorie og førte til at Dagbladet gjorde to sentrale intervjuer med Bjugn, av henholdsvis Morten Stokkan og Karin Westrheim. 24. februar 1991 trykker Dagbladet nok et spektakulært dikt, «Pave Julian dør», med tegning av Finn Graff, som framstiller en kvinnelig pave svevende over Vatikanet.

Bjugn er dermed en av de ytterst få som har fått sine dikt illustrerte av begge de to dagbladske gigantene i nyere norsk tegnekunst, Hammarlund og Graff. Dette og veldig mye annet spennende kan vi nå, takket være innsatsen til Tor Eystein Øverås som arvet alt etter henne, lese om i de to praktfulle bøkene Samlaget har utgitt. Ære være Øverås og forlaget for innsatsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.