Comeback for Liv Ullmann

Det er snart 40 årsiden Liv Ullmann bletilbudt roller i norskfilm. Nå gjør huncomeback i en filmatiseringav JosteinGaarders roman «I etspeil, i en gåte».

– Dette er ikke bare den første ordentlige rollen jeg tar siden «An- Magritt», det er også den første jeg blir tilbudt, sier Liv Ullmann (68) på telefon fra New York.

Det er 38 år siden hun spilte i Arne Skouens «An-Magritt». Ullmann har spilt i nesten 50 filmer, bare en håndfull er norske. Nå gjør hun «comeback».

I november begynner innspillingen av Jostein Gaarders roman «I et speil, i en gåte». Ullmann skal spille mot Aksel Hennie, Mads Ousdal, Trine Wiggen, Espen Skjønberg og 15 år gamle Marie Haagenrud.

– Jeg hadde virkelig ikke tenkt meg dette, jeg hadde helt andre planer for høsten. Men så fikk jeg manus i posten, sammen med et helt nydelig brev. Jeg hadde bare tenkt å kikke raskt gjennom det, for å kunne gi et høflig avslag. Men så klarte jeg ikke legge det fra meg. Jeg begynte å gråte, ikke sånne triste «Liv Ullmann-tårer» altså, men gledestårer. Jeg er veldig stolt av å få være med på dette, sier Ullmann til Dagbladet.

Om ei syk jente

Gaarders roman, «I et speil, i en gåte», har solgt to millioner eksemplarer på verdensbasis. Den handler om 13 år gamle Cecilie, som er alvorlig syk. Det er rett før jul. Cecilie tilbringer det meste av tiden til sengs, mens hun dagdrømmer om spanske Sebastian som hun forelsket seg i på ferie sist sommer. En natt dukker Ariel opp på rommet hennes, en merkelig, liten fyr som sier at han er en engel.

Det er ingen hovedrolle Ullmann har fått. Hun skal spille mormoren til den syke jenta.

– Jeg ville sagt ja til en enda mindre rolle også, bare for å få være med på dette, sier skuespilleren.

SPILLER MORMOR: Liv Ullmann skal spille sin første rolle i norsk film på nesten 40 år. Foto: GORM KALLESTAD
SPILLER MORMOR: Liv Ullmann skal spille sin første rolle i norsk film på nesten 40 år. Foto: GORM KALLESTAD Vis mer

Blir hedret i Spania

Det er filmens regissør, danske Jesper W. Nielsen, som har skrevet manuset Ullmann falt pladask for.

– Jeg falt for måten manuskriptet forholder seg til livet etter dette livet. Tanken på at det faktisk kan bli spennende, og at man kan si farvel med en slags glede. Dessuten er det en nydelig skildring av ei jente på tretten år. Jeg har ikke lest Gaarders bok, men manuset har lest seg vakkert inn i en ung pikes sinn, og skildrer det som skjer med henne på vei inn i puberteten, sier Ullmann.

Hun har foreløpig bare snakket med regissøren på telefon. Men de to har avtalt å møtes i Spania seinere denne uka. Fredag skal Ullmann til byen San Sebastian hvor den årlige filmfestivalen går av stabelen i disse dager. Der skal hun motta en ærespris.

På tide med comeback

De siste åra har Ullmann holdt seg mer bak enn foran kamera. Hun føler seg likevel klar til å gjøre et comeback i norsk film.

– Jeg gleder meg fantastisk, og jeg er ikke nervøs. Derimot skal det bli spennende å jobbe med film uten å ha det store ansvaret som regissøren har, sier Ullmann.

– Det er merkelig at Liv ikke har spilt i flere norske filmer. Hun er vår mest kjente skuespiller internasjonalt, men hennes siste store rolle i norsk film var i 1969. Det var på tide med en ny rolle, sier filmens produsent Turid Øversveen. Med unntak av en liten statistrolle i Unni Straumes «Drømspel», har altså ikke Ullmann spilt i norsk film på 38 år. Øversveen vet ikke hvorfor det er blitt slik.

– Det er første gang jeg spør Liv om å gjøre en rolle. Jeg vet ikke hvor mange andre som har spurt, sier produsenten.

Viser nærhet

Hun visste med en gang at Ullmann var den rette i rollen som den syke jentas mormor.

– Da jeg spurte Liv om hun ville ta rollen, sa jeg at vi trenger en kvinne som har evnen til å formidle livsvisdom og vise varme og nærhet i en vanskelig situasjon. Liv viser en veldig nærhet som skuespiller. Hun vet å fange oss som ser på. Jeg er veldig stolt av at vi har fått henne med på laget, sier Øversveen.

Første del av innspillingen begynner i Spania allerede i morgen. Hovedopptakene i Oslo begynner i november. Premiere blir sannsynligvis i oktober neste år.