Comeback for Pam

BERLIN (Dagbladet): - Jeg har følt livets realiteter på kroppen. For ni år siden fikk jeg kreft - og dødsdom. Men jeg er til stede ennå, sier Pam Grier - som har fått en ny karriere gjennom Quentin Tarantinos film om «Jackie Brown».

Pam Grier lener seg godt tilbake i sofaen på et hotell i Berlin og åpner samtalen med et skjelmsk smil:

- Vil du vite hvordan jeg holder meg så godt, baby? Når du har rundet 48, betyr det hardt arbeid.

- Jeg pleier først å drikke en stiv Jack Daniels. Etterpå går jeg i helsestudio og strekker ut.

- Som Jackie Brown er jeg ofte nødt til å sitte med en sigarett. Selv om jeg ikke røyker og til tross for at jeg fikk kreft for ni år siden og siden har hatt spøkelset hengende over hodet.

Ingen stand-in

- Under innspillingen brakk jeg den ene fingeren, fordi jeg ikke ville bruke stand-in. Det var ikke tid til annet enn å bli lappet sammen og komme seg tilbake på settet. Filmen skulle jo i boks, forteller hun.

Regissør Quentin Tarantino fant ikke plass til henne i «Pulp Fiction» - hvor John Travolta fikk sitt comeback.

- Jeg møtte ham et år etterpå, og Quentin sa han nå hadde han et prosjekt for meg. Hæ, tenkte jeg, Quentin har et prosjekt for meg. En uke seinere kom manus i posten. Da jeg ringte ham, tilbød han meg hovedrollen. På kontoret hans spurte jeg om det var til ære for meg, at han hadde hengende så mange bilder av meg. «Nei, jeg glemte bare å plukke dem ned før du kom,» svarte han.

Hun legger ikke skjul på at han har gitt hennes måtelige karriere et godt løft.

Har ung elsker

- Alle elsker Quentin. Folk vil begå ekstreme handlinger bare for å få fatt på de skitne sokkene hans.

Pam er beskrevet som den ubestridte dronningen i blaxploitation. Hun var 1970-tallets ikon for feminister og fantasiobjekt numero uno for samtidas lengtende menn.

Grier spilte den stolte, svarte og uslåelige heltinnen i blaxploitation-filmer som «The Big Doll House», «The Big Bird Cage» (Women's Penitentiary I og II), «Hit Man», «Black Mama, White Mama», «Coffy», «Friday Foster», «Foxy Brown», «Sheba Baby», «Drum» og «The Arena».

Hennes forlovede er 35 år gammel.

- Det er ikke noe problem. Jeg føler meg ikke 48 selv. Dessuten tror og håper jeg det er slutt på den tida hvor voksne mannfolk forlater kone og unger for å kjøpe åpen sportsbil og sjekke opp ei tulle på 21.

- Ekte menn i våre dager blir hos kona, lar alderen få sitt - og oppdrar ungene sine sjøl. Nå er det in å ha noen år i bagasjen. Alderspanikk virker bare komisk, sier Pam Grier.