Comeback på NRK med Ole Ivars

SVELVIK i Buskerud (Dagbladet): Knut Bjørnsen drømmer om å kopiere «Kvitt eller Dobbelt»-suksessen, aller helst på NRK. Og i neste uke er han tilbake på skjermen i statskanalen, med et portrett av Norges mest populære danseband, Ole Ivars. Ingen vet om han får flere oppdrag. Da han forlot NRK i 1991, sluttet gamle kolleger å hilse.

For ni år siden lokket tredobbel lønn i TV3 Knut Bjørnsen ned fra Marienlyst. Nå er det danseglade nordmenn som gir Knut Bjørnsen et nytt TV-liv. Sportsreporteren relanseres nemlig på NRK 16. juni med et portrettprogram med dansebandet «Ole Ivars».

Underholdningsavdelingens leder, Tordis Aavatsmark, har gitt Bjørnsen en ny sjanse, ni år etter at han forlot NRK.

Hilste ikke

Han har kommentert alle inn- og utmarsjer i OL fra 1964 til 1988. Hvor mange tusen runder Knut Bjørnsen har kommentert fra skøytebaner og friidrettsarenaer, er det ingen som vet. Men én ting er sikkert: Det var nok til å gjøre ham til en av fjernsyns-Norges aller største kjendiser.

Men i 1991 marsjerte Bjørnsen selv ut av NRK-huset. TV3 lokket med tredobbel lønn og bedre arbeidsvilkår.

Både Bjørnsen og Knut Th. Gleditsch grep sjansen. Overgangen ble toppoppslag i hovedstadsavisene og den var meget upopulær i NRK-huset. Gamle kolleger slutte å hilse.

- Det er vel slik det er, sier Bjørnsen nå.

Konkurs

Da han startet med TV-Torget og salg av gryter via skjermen i 1995, trodde gamle kolleger det hadde rablet for tv-veteranen.

- Jeg synes ideen var ganske morsom. Men TV-Torget ble stoppet av myndighetene og dermed gikk selskapet konkurs. Jeg tapte en drøy halv million på det. Ganske tøft. Boligen på Nærnes utenfor Oslo ble for stor og dyr å holde på. Det var mange tunge tanker da huset måtte selges. Men det føles som en lettelse nå, sier Bjørnsen:

- Nå tjener jeg penger på leilighetsalg i Syden og litt jobbing for «homeshopping» på lokal-TV. Dessuten er jeg 64 år, og får dermed noen kroner fra staten.

Ikke imponert

- Er du bitter for at NRK ikke har tilbudt deg jobb tidligere?

- På ingen måte. Men det kribler i kommentatoren i meg når jeg ser TV-sport. Jeg er ikke like imponert over alt jeg hører. Reportere som hyler og roper, og sier dumme ting på lufta imponerer ikke. De prøver og kopiere Bjørge Lillelien. Det var tøft den gangen Bjørge gjorde det. Ikke idag. Å gå toppløs i 60-åra var tøft gjort, det er ikke det nå, sier Bjørnsen.

Fra en praktfull utsiktstomt i Svelvik ved Drammensfjorden nyter han varme sommerdager sammen med kona. Utenfor den nye leiligheten står planter og venter på plass i hagen som må opparbeides.

På en provisorisk terasse nyter Knut sommerkaffen fra et gammel NRK-minne: En kopp med Knuts navn inngravert i et «Kvitt eller dobbelt»-krus.

Spørreprogrammer

For TV-sport var ikke det eneste som gjorde Knut Bjørnsen til rikskjendis.

- Jeg elsker spørrekonkurranser. Og da jeg fikk tilbud om å lede «Kvitt eller dobbelt», svarte jeg straks ja.

Programmet ble en kjempesuksess og samlet over to millioner seere foran TV-skjermen, hver uke. Og Bjørnsens store drøm i forhold til NRK er klar og tydelig:

- Å lede et skikkelig spørreprogram igjen.

HJEMME HOS: Knut Bjørnsen med «Kvitt eller Dobbelt»-kruset hjemme i Svelvik.