Common er politisk korrekt og pikelens

«Finding Forever» mangler damene. Her er ukas musikkanmeldelser.

CD: Etter eksperimentelle «Electric Circus», et album han selv har tatt avstand fra i ettertid, men som slettes ikke var så verst, huket Common tak i bysbarnet Kanye West for å skru i hop «Be» i forfjor. Plata slo an hos både fans og kritikere og ble hans største kommersielle suksess noensinne, til tross for at den hadde sine tamme – men stort sett alltid trivelige – øyeblikk.

Mer underholdning

At «Finding Forever» framstår som en «Be 2» kommer derfor ikke som noen stor overraskelse. Kanye sitter bak roret igjen, med enda større selvtillit enn sist. I tillegg til å ha produsert åtte av de tolv sporene, gjester han på Chicago-hommagen «Southside», en naturlig oppfølger til «Chi-City» fra forrige møte. Forholdet mellom gutta er symbiotisk.

De står like sterke hver for seg, i hvert fall gjør West det, men sammen utfyller de hverandre. Stormannsgalskapen og humoren til Kanye fungerer som en løssluppen motvekt til Commons ofte litt for insisterende politiske korrekthet. Kort sagt blir sistenevntes underholdningsverdi løftet minst et par hakk gjennom samarbeidet.

Innfrir ikke alltid

«Start The Show» er en grisetøff åpner. Det seige, strykerdramatiske refrenget går nesten for sakte for beaten og skaper framdrift og kontrast i låta. «The People» er det også futt i. «So Far So Good» er derimot et godt eksempel på hvordan Common har en tendens til å bli kjedelig, selv om forutsetningene er på hans side.

Avdøde J Dillas produksjon er habil, om enn litt slapp til ham å være. D’Angelo, tilbake fra de døde etter bilulykken i 2005, synger som en engel. Common lovpriser kvinnen i smarte rim og vendinger, men helheten har på merkelig vis blitt mindre enn summen av delene. Og ganske søvndyssende.

Hvor er kvinnfolka?

FØLGER OPP SUKSESSEN «BE»: Common har samarbeidet med Kanye West igjen på «Finding Forever». Foto: STELLA PICTURES
FØLGER OPP SUKSESSEN «BE»: Common har samarbeidet med Kanye West igjen på «Finding Forever». Foto: STELLA PICTURES Vis mer

«Drivin’ Me Wild» med Lily Allen fester seg på andre lytt og forblir plantet i hjernebarken. Den lille perlen viser også best hva «Finding Forever» mangler: damer. Mary J. Blige, Erykah Badu, Lauryn Hill, Jill Scott og Vinia Mojica er gjengangere på tidligere album, og har bidratt på de mest sjelfulle høydepunktene i Commons diskografi. Det kan virke som han er mest i sitt ess med en vakker kvinne ved sin side – i tillegg til Kanye, da.