«Conan» slaktes av spillere

Funcom raser på børsen.

(Dagbladet.no): 20. mai i år lanserte Funcom, til massiv entusiasme og oppmerksomhet, tidenes største norske spillsatsning, «Age of Conan».

Siden da har verdien på Oslo Børs stupt med rundt 60 prosent, og de offisielle forumene oversvømmes av innlegg som kritiserer spillet for svært mange tekniske feil, ustabilitet, lite spillinnhold og dårlig kundeservice fra Funcoms side.

-
Siden jeg ikke har hørt fra Funcom på lang tid, så har jeg avlyst abonnementet. Problemene blir ikke fikset og det er ingen kommunikasjon, skriver for eksempel en person.

I innlegget «Adjø Conan» melder en annen at «Jeg tror ikke jeg noensinne har blitt løyet så mye for om et spill før».

- En gigasuksess

Produktdirektør i Funcom, Jørgen Tharaldsen, deler ikke synet mange spillere uttrykker.

-
Vi er utrolig godt fornøyd med lanseringa. Vi føler vi har hatt en gigasuksess, sier Jørgen Tharaldsen, til Dagbladet.no, og sier de forventa kritikk og meninger om spillets utvikling.

Tharaldsen sier årsaken til manglende og treg tilbakemelding til dem som opplever feil ikke skyldes at Funcom har feilet - men at «spillet er en gigasuksess».

-
Det stemmer at vi har hatt en utfordring med å gi rask nok respons. Vi gikk ut av porten som det nest mest vellykkede spillet innen sjangeren, og det er en belastning for ethvert selskap. Nå har vi kommet langt, og med en enorm forbedring siden lansering, sier Tharaldsen.

- Stabil lansering

En betydelig del av kritikken mot «Conan» har videre vært at spillerne - og anmelderne - opplever et stort antall kritiske og tekniske feil, eller bugs, samt at spillet kobles fra nettverket.

Men Tharaldsen avviser at barbaren er plaget av flere bugs enn liknende spill, og sier Funcom ikke lanserte et uferdig produkt for tidlig.


-
Nei, vi lanserte i henhold til planen vår, sier produktdirektøren, og forteller at de kontinuerlig arbeider for å rette opp feil på bakgrunn av tilbakemeldinger.

-
Noen bugs kom overraskende på. Vi vet at vi har lansert et fantastisk produkt, og vi forsøker å lære av spillerne. Alle MMO-spill har utfordringer på stabilitet og bugs, og «Conan» er ikke i noen særstilling. Vi har hatt et av de mest stabile lanseringene noensinne, sier Tharaldsen, som sier de nå vil fokusere på optimalisering og nytt «endgame»-innhold.

Fritt fall på børsen


Men det er ikke bare spillere som har knyttet tvil til spillet.

25. mai i år hadde Funcom sin sterkeste dag noensinne på Oslo børs, med en aksjekurs på 55,5 kroner. Siden da har verdien rast med nærmere 60 prosent, og lå tirsdag ettermiddag på rundt 22 kroner.


-
Den aksjen har fått en voldsom medfart, sier analytiker i meglerhuset Carnegie, Espen Torgersen, til Dagbladet.no.

Torgersen sier grunnen til stupet er spekulasjoner i spillets levedyktighet.

-
Størst usikkerhet ligger i om kundeveksten har stoppet, og at folk har sluttet å betale etter gratisperioden. Forventningene til spillet har snudd til en frykt om at kundebasen synker, sier Torgersen.

Må kommunisere


En analytiker sa i forrige uke til E24.no at årsaken til børsfallet var at «Enten synes folk at det er kjedelig eller at det er uferdig».

I slutten av juni meldte Funcom et salg på 700000 eksempler av spillet.

Men hvor mange av disse som har fortsatt med «Conan» ønsker ikke selskapet å opplyse om før i kvartalsrapporten som offentliggjøres i august, sier produktdirektøren.


-
Dersom problemet vedvarer og aksjen er feilprisa, så må Funcom komme ut med informasjon, og si «Hør her, det er ikke så ille». Uten info så vil det spekuleres i om det står dårlig til, sier Torgersen.

Til Finansavisens mandagsutgave estimerte DnB NOR-analytiker Fredrik Thoresen at 350 000 spillere har valgt å forlenge abonnentet.

«Conan» slaktes av spillere
POSITIV: Produktsjef Jørgen Tharaldsen i Funcom sier de er fornøyde med spillet, og kontinuerlig tar imot tilbakemelding fra spillerne.
PENT: Grafikken i «Age of Conan» er overlegen sammenliknet med andre MMO-spill - men er spillbarheten?
BLODIG: I mai lå Funcom-aksjen på 55,5 kroner. To måneder etter har den falt rundt 60 prosent.