KOMMENTARER

USA

Contras-kameratene fra 1980-tallet tilbake i amerikansk politikk

Husker du Iran-Contras-skandalen i USA? Nå har Oliver North og John Bolton, gjort comeback.

COMEBACK: Oliver North er tilbake i amerikansk politikk, nå som leder for våpenlobbyen NRA. Foto: Reuters / NTB Scanpix
COMEBACK: Oliver North er tilbake i amerikansk politikk, nå som leder for våpenlobbyen NRA. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

USAs mektigste våpenorganisasjon National Rifle Association (NRA), med fem millioner medlemmer, har fått en ny president, Oliver North (74). Donald Trump utnevnte nylig en ny nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, John Bolton (69).

Ringen er sluttet. «Contras-kameratene» fra midten av 1980-tallet er for fullt tilbake i amerikansk politikk.

Det slo ned som en bombe da USAs justisminister Edwin Meese i november 1986 innrømmet at USA ulovlig hadde solgt våpen til erkefienden Iran for å finansiere den høyreekstreme opprørsbevegelsen Contras som kjempet mot det sosialistiske sandinistregimet i Nicaragua. Selv om slikt våpensalg var blitt forbudt, hadde Det nasjonale sikkerhetsråd i Det hvite hus tatt saken i egne hender og gjennomført en hemmelig operasjon. Mannen som styrte finansene i denne operasjonen, var en ung oberstløytnant ved navn Oliver (Ollie) North. Mannen som prøvde å hindre daværende senator og seinere presidentkandidat John Kerrys politiske etterforskning, var en visestatssekretær i Justisdepartementet ved navn John Bolton.

COMEBACK: John Bolton er tilbake som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.
COMEBACK: John Bolton er tilbake som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Vis mer

Oliver North ble dømt både for sin medvirkning i selve operasjonen og for å ha forfalsket og ødelagt bevismateriale i ettertid. Men dommen ble seinere satt til side. I 1994 stilte North opp i det amerikanske senatsvalget for republikanerne i Virginia. Han tapte – etter å ha samlet inn 160 millioner kroner i valgkampstøtte. Seinere har han skrevet bøker og jobbet som kommentator for den konservative tv-stasjonen Fox News.

John Bolton har også vært kommentator i Fox News. I motsetning til North ble han ikke støtt ut i den politiske kulda etter Iran-Contras-skandalen. På begynnelsen av 2000-tallet ledet han president George W. Bush’ kampanje for å få internasjonal aksept for at amerikanske soldater ikke kunne straffeforfølges for krigsforbrytelser. Samtidig gjorde han så godt han kunne for å ødelegge FN-konferansen om forbud mot biologiske våpen i Genève i 2001. Fire år etter ble Bolton USAs FN-ambassadør.

Felles for de to er at de er kalde krigere, neokonservative og «korsfarere», i front for USAs evangeliske kristne. For dem er verden svart-hvit.

Oliver North forteller at han ble troende som 35-åring da han fikk en bibel av en av sine militære overordnede. Seinere brukte han blant annet bibelen til å sverge falskt overfor den amerikanske Kongressen.

-Jeg stoler på Gud og en god advokat, er noen av de mange sitatene North er blitt kjent for.

John Bolton skapte furore for kort tid siden da han midt under planleggingen av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-il sa at han ønsket regimeendring i Nord-Korea.

-Diplomati er ikke et mål i seg selv hvis det ikke fremmer USAs interesser, er et av hans berømte sitater.

-Vi har fått en sann kriger for frihet i ledelsen, sier NRAs avtroppende president Pete Brownell om Oliver North. Nå kan North og Bolton sammen slåss for USAs «frihet».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer