Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dyrevelferd og buregg:

Coop prioriterer økologisk produksjon, det beste for høna

Debatt om dyrevelferd må bygge på redelighet og fakta.

UTENDØRS: Det er til å undres over hvorfor ikke mer økologisk eggproduksjon er hovedkravet til Anima, når dette nettopp sørger for at hønene får gå utendørs, skriver Coop. Illustrasjonsfoto: Charles Dharapak / AP Photo/ NTB scanpix
UTENDØRS: Det er til å undres over hvorfor ikke mer økologisk eggproduksjon er hovedkravet til Anima, når dette nettopp sørger for at hønene får gå utendørs, skriver Coop. Illustrasjonsfoto: Charles Dharapak / AP Photo/ NTB scanpix Vis mer
Meninger

I Coop er vi opptatt av dyrevelferd, og vi jobber systematisk med forbedringer, basert på fakta og anbefalinger fra fagmiljøer. Derfor er det synd når Hilde Valbjørn Hagelin i Anima gjentar usannheter om dyrevelferden for burhøns i et debattinnlegg rettet mot Coop.

For å lykkes i arbeidet med stadig å forbedre dyrevelferden, er vi avhengig av samarbeid, at alle aktører legger fakta til grunn og opptrer redelig. Coop har hatt dialog, og det vi oppfattet som gode diskusjoner med Anima i en lengre periode.

Dessverre truet Anima med å rette en kampanje mot Coop dersom vi ikke endret våre innkjøpsrutiner. Nå har organisasjonen gjort alvor av trusselen.

Coop reagerer først og fremst på Animas useriøse framstilling. Fra en organisasjon som hevder å jobbe for å bedre dyrevelferd må vi forvente at fakta og objektivitet legges til grunn for vurdering av dyrs velferd, fremfor Anima-lederens personlige og høyst subjektive opplevelser etter besøk på et produksjonsanlegg for egg.

Både i kronikken og i den pågående kampanjen fra Anima, skapes et inntrykk av at frittgående verpehøner får gå utendørs i dagslys og «hakke i jorda». Dette er ikke er riktig. Frittgående høns går innendørs i store haller hele livet, og ser ikke solen, i motsetning til økologiske verpehøns.

Kampanjen fra Anima gir dessuten et feilaktig inntrykk av situasjonen for burhøns. De nakne burene som vises i Animas kampanjevideo har vært forbudt i Norge i flere år. Dagens norske bur, som Coops leverandører benytter, er større, har strø, vaglepinner og ikke minst verpekasse, hvor hønene kan være i fred når de verper.

Det er videre grundig dokumentert av ekspertene i Animalia, som er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon, at dødeligheten er høyere for frittgående høns (som kun er innendørs) enn høns i bur, henholdsvis 5,4 prosent og 2,9 prosent i 2016.

Nokså arrogant avskriver aktivisten i Anima slik offentlig statistikk og forskningsrapporter som «dokumenter».

Både fagmiljøer og bønder peker altså på fordeler og ulemper med både (innendørs) frittgående produksjon og bursystemer. Den gjennomgående konklusjonen er at det finnes ikke faglig belegg for å si at den ene produksjonssystemet gir bedre dyrevelferd enn det andre.

Coop ser det derfor ikke som riktig å framskynde en overgang til innendørs frittgående høns. Coop har heller aldri brukt argumentet at vi selger egg fra burhøns fordi det «tross alt er lovlig», slik Anima hevder.

Coop prioriterer økologisk produksjon, hvor hønene i størst grad får utløp for naturlig adferd og får mulighet til å være utendørs.

Det er derfor til å undres over hvorfor ikke mer økologisk eggproduksjon er hovedkravet til Anima, når dette nettopp sørger for at hønene får gå utendørs. Vi ser at våre kunder, som også er våre medeiere, i stadig økende grad velger økologiske egg, og egg er en av kategoriene hvor vi har høyest andel økologi.

Vi vil fortsatt styrke innsatsen for økologisk eggproduksjon i tiden som kommer, da det er dette som er det beste for høna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling