- Cormac McCarthy bør få nobelprisen

Per Petterson er også favoritt.

FAVORITT: Cormac McCarthy er manges favoritt til å få nobelprisen i litteratur. Foto: SCANPIX /AP /Evan Agostini
FAVORITT: Cormac McCarthy er manges favoritt til å få nobelprisen i litteratur. Foto: SCANPIX /AP /Evan AgostiniVis mer

||| (Dagbladet): - Det vil være en radikal forbigåelse hvis ikke Cormac McCarthy får Nobelprisen i litteratur. Det er så opplagt at han står langt framme i køen, så nå bør de få ut fingeren, sier Tore Renberg til Dagbladet.

Nobelprisen i litteratur deles ut i morgen klokka ett, norsk tid, og spekulasjonene har vært i gang lenge.

Originalt forfatterskap
Cormac McCarthy er blant navnene som gir aller lavest odds hos internasjonale tippeselskaper. Også Roy Jacobsen sier til Dagbladet at han holder McCarthy som sin favoritt.

HÅPER PÅ MCCARTHY:: Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
HÅPER PÅ MCCARTHY:: Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Mannen bak bøker som «Veien» og «Blodmeridianen» står for det sterkeste forfatterskapet etter andre verdenskrig, mener Tore Renberg.

- «Veien» er en ubetinget klassiker. Men McCarthy har hatt et konsekvent, fantastisk originalt forfatterskap siden starten. Han har sin helt egen personlige tone. Og han er en gammel mann, men er fortsatt i full vigør, sier Renberg.

Petterson favoritt
Tippeselskapene har også trukket fram forfattere som kenyanske Ngugi wa Thiong'o, norgesvennen Haruki Murakami, den syrisk-libanesiske poeten Adonis, algeriske Assia Djebar - og ikke minst vår egen Per Petterson.

KANADISK DAME: Helene Uri håper på Margaret Atwood. Foto: Lars Myhren Holand
KANADISK DAME: Helene Uri håper på Margaret Atwood. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Jeg er kjempefan av bøkene til Pettersson. Han har jo hatt kjempesuksess ute, så vi kan jo håpe på at det blir ham, sier Helene Uri.

Hun holder også en knapp på både Murakami og Ian McEwan, som begge nettopp har besøkt Norge og Litteraturhuset i Oslo.

VIL HA MCCARTHY: Roy Jacobsen. Foto: HANS ARNE VEDLOG
VIL HA MCCARTHY: Roy Jacobsen. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Men det hadde vært flott med en kanadisk dame - Alice Munroe eller Margaret Atwood, sier Uri, som størst tro på Munroe, men håper på Atwood.

- Jeg har fulgt henne i mange år. Hun har et langt og bredt forfatterskap, men fornyer seg stadig, sier Uri.

FOR UNGE: Johan Harstad mener det kan være negativt å få nobelprisen i altfor ung alder. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet
FOR UNGE: Johan Harstad mener det kan være negativt å få nobelprisen i altfor ung alder. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet Vis mer

- Hvis en av disse får prisen, skal jeg ta et lite glass champagne!

- For unge
Johan Harstad, som selv ble hedret med den norske Wessel-prisen i forrige uke, synes både Haruki Murakami og Per Petterson er verdige vinnere.

- Det hadde vært flott å få prisen hjem. Det begynner å bli en stund siden sist, og slik sett unner jeg Petterson å få den. Samtidig er det litt tidlig for både ham og Murakami, mener han. 

- Nobelprisen er et tveegget sverd. En kan lett bli stigmatisert av den, det er litt som å få en «lifetime achievement award». Kanskje er det best å få den når en er så gammel at en ikke har mer å gi, sier Harstad.