Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk var nederlenderen som ble en av Sveriges største visesangere. Elsket og beundret er han den dag i dag. Anita Strandell synger sangene hans på mandag.

Cornelis Vreeswijk var med sin mørke, sjelfulle stemme og klingende gitarspill en eminent visesanger. Tekstene hans er et kapittel for seg. De oser av ironi og humor, skildrer kjærlighet og erotikk og tar for seg både livets skyggesider og lykkelige stunder. Han tok imot den svenske trubadurarven med åpne armer og tolket Bellman som ingen annen har klart etter ham. Han gjendiktet den chilenske visesangeren Victor Jara og resultatet ble ubeskrivelig vakkert. Han lot seg inspirere av Aksel Sandemoses bøker og skildret Felicias død. Alt med en innlevelse uten like. Hans egne melodier står til tekstene hans; de er både rampete og melankolske.

Jeg skulle gitt en sekk med gullmynter for å kunne oppleve Vreeswijk live. Når det ikke er mulig er nok Anita Strandell, som var gift med Vreeswijk, og gitarist Staffan Lindner et godt alternativ.