Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cornelius Jakhelln gidder

Forfatteren Cornelius Jakhelln liker å tøye grenser. Han har gitt ut diktsamlinger og prisbelønte romaner og laget metallmusikk. Nå debuterer han med barnebok.

- Jeg er meget nysgjerrig. Hvis jeg ser en grense eller en regel, har jeg en barnslig stemme i meg som sier at regelen må brytes og grensen overstiges. Av og til går du deg bort i det reneste tull og noen ganger kommer du forbi labyrinten og inn i tempelet, sier Jakhelln til NTB.

Hans første barnebok har fått tittelen «Rikke gidder ikke!».

Den handler om Rikke, som er lei av ikke å bli hørt fordi hun er et barn. Boka gis ut på Cappelen Damm og er illustrert av Lars M. Aurtande.

En nykke

Jakhelln sier det var lett for ham å skrive barnebok fordi han har arbeidet så lenge med fabulerende tekster.

- Jeg har hele tiden jobbet med å tøye virkelighetens grenser i bøkene mine. Det er nettopp det som kjennetegner mange av de gode barnebøkene, sier han.

Rikke er den lille stemmen som kan ha en stor påvirkning.

- Boka har en politisk dimensjon, men hovedsakelig handler det om den lille røsten mot det store og ikke minst den lille galskapen, det å få lov til å ha en liten nykke og få lov til å spille ut den som barn. Boka oppmuntrer til det.

BARNEBOKDEBUT: Multitalentet Cornelius Jakhelln har skrevet bok om Rikke. Hun gidder ikke. Foto: SCANPIX/TOR RICHARDSEN
BARNEBOKDEBUT: Multitalentet Cornelius Jakhelln har skrevet bok om Rikke. Hun gidder ikke. Foto: SCANPIX/TOR RICHARDSEN Vis mer

I løpet av fortellingen besøker vi både Valhall og Atlantis.

- En del av prosjektet mitt er å skildre disse mytiske verdenene fordi det er gøy. Noe av det som er stas med å skrive en barnebok, er at lengselen etter det gåtefulle og det mytiske kommer fullt til uttrykk.

Ungdom og filosofi

Nå skal han i gang med å skrive en ungdomsroman, noe han heller ikke har gjort før.

- Det blir en ungdomsroman med filosofiske motiver. Nå har jeg begynt å lese ungdomsromaner for å se hvordan dette er gjort. Det er moro å lese Jules Verne igjen. Han var en av de store heltene mine.

Cornelius Jakhelln har studert filosofi lenge og sier han er veldig interessert i de store, evige spørsmålene.

- Det tror jeg også ungdom er. Når de kommer ut av en sfære med Hennes & Mauritz og glorete magasiner, tror jeg også de har spørsmål de sårt vil ha svar på: Hva er viktig i livet? Hva skal man tro på?

«Fjelleventyret» i Berlin 

Hans mer eksotiske prosjekt er å skrive librettoen til en opera. Knut Nærum er tekstkonsulent og Helge Sunde har skrevet musikken.

Stykket er en nyoppsetningen av «Fjeldeventyret» fra 1824, skrevet av Waldemar Thrane og Henrik Anker Bjerregaard.

- Det var et syngespill, en fjellkomedie. Vi gjør dette til en norsk samtidsopera. Det skal først settes opp i Kristiansand siden det er en bestilling fra Opera Sør. Senere er det meningen at det skal settes opp i Bjørvika i Oslo.

De to siste årene har forfatteren bodd i Berlin.

- Jeg trives godt der, så godt at jeg nok blir der i uoverskuelig fremtid. Berlin er en by med masse plass på alle plan. Det er også en av Europas beste byer for teater, musikk og opera og har et glimrende uteliv. Hvis du har lyst til å treffe morgendagens kreative hoder, så er Berlin stedet, fastslår Cornelius Jakhelln.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media