Coronaviruset

Coronafaste nordmenn i Italia: - Vi vet ingenting

En rekke norske turister er coronafaste på cruiseskipene Costa Luminosa og Costa Pacifica i Italia. - Det er bare trasig alt sammen, sier Ole Jon Ertresvåg til Dagbladet.

USIKKER HJEMKOST: Trond Arild Bakke er i karantene på et cruiseskip utenfor Frankrike. Nå skal båten seile til Nord-Italia. 20. mars 2020 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: De norske passasjerene på cruiseskipet Costa Luminosa har nå kommet hjem til Norge, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG.

En rekke norske turister om bord på cruiseskipene Costa Luminosa og Costa Pacifica ankom henholdsvis Genova og Savona lørdag morgen. De venter nå på å få lov til å forlate cruiseskipene.

Ekteparet Tom Ekblom (73) og Anne-Grethe Ekblom (70) er blant dem. De har vært på cruiseskipet Costa Luminosa siden 24. februar. Cruiset begynte i Fort Lauderdale i Miami, USA.

Skipet la til kai i Marseille i Frankrike tidlig torsdag ettermiddag, ifølge Ekblom.

The New York Times skriver at så mange som 24 ansatte og 50 passasjerer på skipet kan være smittet av corona.

Skipet ankom Savona i Italia klokka 07.15 lørdag. Dagbladet var i kontakt med Trond Arild Bakke (65) lørdag, som da opplyste at de hadde fått få beskjeder rundt gangen videre.

- Vi vet ingenting

- Beskjeden er at dette trolig tar lengre tid enn beregnet. Ellers vet vi ingenting, om hvor lang tid det tar, når vi får gå i land, og hva som skjer når vi kommer i land. Vi vet ingenting om hvordan de har tenkt å få oss hjem, sier Bakke til Dagbladet.

Når Dagbladet er i kontakt med ham søndag morgen, sier han at de fortsatt ikke har fått noen ny beskjed, men at det står en haug med busser på kaia. Hvem disse er tiltenkt, er usikkert, men ifølge ham er en gruppe italienere på vei ut fra skipet.

Ekteparet Ekblom forteller på sin side at de lørdag morgen fikk en melding fra Utenriksdepartementet om at de jobber med saken, men at de inntil videre bare må holde seg på lugaren.

- Bortsett fra det har vi ikke fått beskjed om noen verdens ting, legger de til.

Ifølge Bakke har både italienske og sveitsiske passasjerer lørdag blitt temperaturtestet før de fikk lov til å forlate skipet.

- Men klokka 18 ble testingen stoppet så vi blir her en natt til i hvert fall, legger han til.

Italia er det landet med flest corona-relaterte dødsfall i verden, og står overfor en krisesituasjon med sprengfulle sykehus nord i landet.

- Italienerne og sveitserne ute

Ole Jon Ertresvåg (67), som også er om bord cruiseskipet, sier at han nå har fått bekreftet at alle italienere og sveitserne har blitt testet, og er ute av skipet.

- Vi vet ikke hva det betyr for oss så vi får vente på oppklaring over høyttaleren i løpet av morgendagen forhåpentligvis, legger han til.

PÅ SKIPET: Ole Jon Ertresvåg får ingen informasjon om når han skal få forlate skipet. Foto: Privat
PÅ SKIPET: Ole Jon Ertresvåg får ingen informasjon om når han skal få forlate skipet. Foto: Privat Vis mer

Ertresvåg aner ikke hvor mange turister som er igjen på skipet, eller når resten skal få lov til å gå i land.

- Jeg snakket med en i resepsjonen som sa at det avhenger av den norske regjeringen, men av UD har vi bare fått beskjed om at de jobber med saken.

67-åringen prøvde seinest i dag å ringe den norske ambassaden i Roma, men hevder han fikk beskjed om at de hadde tatt helg.

- Det er bare trasig alt sammen, legger han til.

- Venter fortsatt

Om bord det andre coronafaste cruiseskipet, Costa Pacifica, er situasjonen imidlertid roligere. Der har ingen fått påvist smitte av coronaviruset, men de ble likevel nektet å gå i land i Frankrike fredag.

- Vi ligger nå til land i Genova i Italia. Rederiet har chartret tre fly som alle går til Argentina i dag. De tømmer fortsatt ut italienere, og vi venter fortsatt, forteller Wibecke Lie til Dagbladet lørdag kveld.

Hun er en del av en gruppe på 27 pensjonister om bord skipet, men forteller at det også er en del andre nordmenn om bord. I hvert fall 30-40, sier hun.

- Vi vet fortsatt ikke når vi kommer oss av gårde, men UD og ambassaden i Roma er på saken, og er i kontakt med rederiet for å få oss hjem. Om det blir i morgen eller seinere er fortsatt usikkert.

Fire ganger har reisebyrået deres ordnet flybilletter, forteller hun.

- GÅR FINT: Pensjonist og tidligere kongehusreporter Wibecke Lie er en del av et følge på 27 pensjonister. Foto: Privat
- GÅR FINT: Pensjonist og tidligere kongehusreporter Wibecke Lie er en del av et følge på 27 pensjonister. Foto: Privat Vis mer

- Men vi har så langt ikke kommet i land, sier hun, og legger til at det likevel går fint med alle i gruppa.

- Vi er på det beste stedet vi kan være. Om bord et skip som er virusfritt.

- Rederiet tar seg av hjemtransport

Dagbladet var fredag i kontakt med Utenriksdepartementet som bekreftet at de kjenner til situasjonen.

Dagbladet har lørdag stilt UD en rekke spørsmål om situasjonen på de to cruiseskipene i Italia.

- UD er kjent med saken og er i kontakt med passasjerer, reisebyråer og rederiet Costa Cruise. Rederiet har opplyst at de vil ta seg av hjemtransport av passasjerer, inkludert de norske passasjerene. Utenriksdepartementet vil fortsette å følge saken, skriver pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer