Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Coronakrisen viser hvor utsatt våre kunstnere er

Midt i den globale coronapandemien blir det veldig tydelig hvor økonomisk sårbare norske kunstnere er.

KUNST PÅ REISE: Fra Det norske dansekompaniet Panta Rei sin forestilling under kong Harald og dronning Sonja sitt retur-arrangement ved Dødehavet i mars.
Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
KUNST PÅ REISE: Fra Det norske dansekompaniet Panta Rei sin forestilling under kong Harald og dronning Sonja sitt retur-arrangement ved Dødehavet i mars. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix Vis mer
Meninger

Nasjonalmuseet tar coronapandemien på alvor, og støtter naturligvis myndighetenes tiltak. Det viktigste nå er å begrense virusspredningen og å redde flest mulige liv. Samtidig ser vi at en lang rekke aktører i samfunnet rammes hardt økonomisk, deriblant norske kunstnere, kunsthåndverkere og designere.

Karin Hindsbo, direktør Nasjonalmuseet.
Karin Hindsbo, direktør Nasjonalmuseet. Vis mer

Stenging av kulturarenaer over hele landet har en umiddelbar konsekvens for kunstnerne, som i stor grad baserer sin økonomi på honorarer fra arrangementer. Salg av kunst er en annen inntektskilde som har forsvunnet over natten for mange, fordi utstillinger er avlyst.

Allerede før helgen ba kunstner- og bransjeorganisasjonene om umiddelbare tiltak for å sikre en sårbar bransje gjennom en økonomisk krise. Mandag kom det heldigvis på plass en bred politisk enighet om en krisepakke, som omfatter inntektskompensasjon og ekstraordinære ordninger for syke- og omsorgspenger under coronapandemien. Onsdag fulgte regjeringen opp med en ordning for kulturlivet på cirka 300 millioner kroner, som skal kompensere for bortfall av inntekter.

Dette er kjærkommen hjelp til kunstnere, men det er flere utfordringer. Mange kunstnere har kombinasjonsinntekt der kunstnervirket går parallelt med for eksempel en lærervikarjobb, eller jobber i uteliv og gallerier. Mange har fra en dag til en annen mistet alle sine inntektskilder i en allerede vanskelig økonomisk hverdag. For unge kunstnere i etableringsfasen er det ekstra sårbart.

Coronapandemien kan også gi mer langsiktige virkninger. For det er gjerne slik at investeringer i kunst og kulturopplevelser er blant det folk kutter først og mest i når inntektene faller. Når næringslivet opplever omsetningsfall, investorene ser børsene rase og stadig flere mennesker blir permittert på grunn av coronapandemien, slår dette hardt inn i bedrifters og husholdningers økonomi.

Krisen kan derfor gå utover norske gallerier og visningssteder, som baserer sin økonomi på prosenter av salg, når de åpner igjen. Selv om utstillingene kommer i gang, er det langt fra sikkert at kunstsalget når samme nivå som tidligere. Ifølge Norske Billedkunstnere falt kunstomsetningen i Norge med 34 prosent i etterkant av finanskrisen. Et tilsvarende fall nå vil bety at det visuelle kunstfeltet mister 160 millioner i inntekter fra førstehåndssalg i året som kommer. Her bør vi se mer bransjespesifikke tiltak fra myndighetene.

De langsiktige konsekvensene av coronapandemien er vanskelige å spå og vil vise seg for fullt først senere. Kan dette i verste fall gå utover mangfoldet av kunstnerskap og bedrifter i kunst- og kulturlivet? Kunstnerne er en allerede utsatt gruppe, vi kan ikke risikere at mange må legge opp. Det hadde vært et stort tap for Norge både i det korte og det lange løp.

Hele Norges coronakart