Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronaviruset

Coronapasienter må ikke bli viktigere enn «vanlige pasienter»

Pasienter over hele landet sendes tilbake i køen på grunn av coronaforberedelser.

UTEN FRITT BEHANDLINGSVALG: Helsemyndighetene har valgt å bruke den omdiskuterte fullmaktsloven, til å suspendere pasientrettigheten om fritt behandlingsvalg. Det valget respekterer vi, uten at vi ser hvordan det kan hjelpe.
UTEN FRITT BEHANDLINGSVALG: Helsemyndighetene har valgt å bruke den omdiskuterte fullmaktsloven, til å suspendere pasientrettigheten om fritt behandlingsvalg. Det valget respekterer vi, uten at vi ser hvordan det kan hjelpe. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Noen skal fjerne en svulst. Andre trenger en kunstig hofte eller en hjertesjekk. Mange har ventet lenge og må nå vente lenger. Pasienter over hele landet sendes tilbake i køen på grunn av corona-forberedelser. Det skjer, selv om Norge har reservekapasitet som ikke blir utnyttet.

Ingen av oss hadde forutsett dette ved inngangen til 2020. Men nå står vi der. I en coronakrise. Ordet dugnad har fått fornyet aktualitet. Vi støtter opp om strenge tiltak, og folk holder seg hjemme. For å begrense smitte. For å skjerme mennesker i risikogruppen. For ikke å sprenge sykehusenes kapasitet. Ingen vet hvor lenge tiltakene vil vare, om vi snakker uker eller måneder.

Sykehusene på sin side, gjør det de kan for å forberede seg på en stigende coronakurve. De er satt under et voldsomt press. Planlagte utredninger og behandlinger avlyses. Alt for å forberede seg på corona-toppen, som alle vet kommer. «Vanlige pasienter» nedprioriteres.

Noen av dem har allerede ventet lenge. For å gjøre en hjerteutredning, fjerne en cyste, eller en svulst. For å sette inn et kunstig skulderledd eller en kneprotese. For å få kreftbehandling eller en nevrologisk utredning. Avlyste utredninger og behandlinger, fører til at pasienter som har krav på helsehjelp, må vente enda lengre på hjelpen.

Varskurop fra legene. Legeforeningen roper nå varsku. De frykter at «vanlige pasienter» som ikke får hjelp vil bli sykere. De frykter at helsekøene og ventetidene skal bli uhåndterlige, etter at coronaviruset er under kontroll.

Helsemyndighetene har valgt å bruke den omdiskuterte fullmaktsloven, til å suspendere pasientrettigheten om fritt behandlingsvalg. Det valget respekterer vi, uten at vi ser hvordan det kan hjelpe. Pasientene blir jo ikke borte av den grunn. Mange som har ventet lenge, må nå vente enda lengre. Venting betyr ofte forverring av sykdom og økt belastning for pasientene. Noen risikerer lengre sykmelding, andre å falle ut av arbeidslivet for alltid, fordi helsehjelpen kom for seint. All den tid det faktisk finnes kapasitet, er dette unødvendige omkostninger, både på individnivå og samfunnsnivå.

Ta oss med på råd. I kriser ligger det et sterkt omstillingspress. Det gjør det også denne gangen. Pandemien tvinger oss til å finne løsninger, der vi ellers ikke leter etter løsninger. Helseministeren har i så måte, vært både løsningsorientert og handlekraftig. Han har invitert legemiddelsektoren til rådslagning. Han har invitert medtek-sektoren til rådslagning. Sammen har de funnet løsninger, i skjæringsfeltet mellom offentlig-privat. Det har gitt pasientene tilgang til testutstyr og viktige legemidler. Helsepersonell har fått tilgang til nødvendig smittevernutstyr.

Vi har invitert helseministeren til rådslagning med oss. I fellesskap, tror vi at vi kan finne de gode løsningene. Vi, og de andre private sykehusene, ønsker å bidra inn i den nasjonale dugnaden, statsminister Erna Solberg har bedt oss alle om å støtte opp under.

Pasientene er tjent med at vi har et godt samarbeid mellom offentlig og privat drevne sykehus. Som kan inspirere, lære av og hjelpe hverandre. Ikke minst å hjelpe hverandre. Men forvirringen råder. Det trengs derfor tydeligere signaler. Vi må finne løsninger, som i størst mulig grad kan ivareta pasientenes rettigheter, selv om vi er i en krisesituasjon.

Det gjør vi, ved å bruke den samlede kapasiteten i de offentlige og private sykehusene, best mulig. For å sikre et godt tilbud til alle. Om ikke, får vi snart en situasjon der coronapasienter oppfattes som viktigere enn «vanlige pasienter». Dit må vi ikke komme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!