Y-blokka

Coronastengt tingrett gjør ett unntak

Det avgjørende slaget om Y-blokka er i gang.

SKJEBNEUKE: Torsdag og fredag denne uka skal Oslo tingrett avgjøre om rivingsvedtaket av Y-blokka er gyldig. Hvis Staten vinner, starter rivingen umiddelbart. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKJEBNEUKE: Torsdag og fredag denne uka skal Oslo tingrett avgjøre om rivingsvedtaket av Y-blokka er gyldig. Hvis Staten vinner, starter rivingen umiddelbart. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uka avgjøres Y-blokkas skjebne. Skal det historiske bygget få stå, eller skal det jevnes med jorda? Partene møtes torsdag og fredag i Oslo tingrett for å utkjempe den siste og avgjørende kampen. Hvem vinner, Staten eller verneinteressentene?

ALVORLIG FEIL: - Det er snakk om alvorlig saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivingstillatelsen, sier Berit Reiss-Andersen. Foto: John T. Pedersen
ALVORLIG FEIL: - Det er snakk om alvorlig saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivingstillatelsen, sier Berit Reiss-Andersen. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Målet med søksmålet er å få den statlige reguleringsplanen og rivevedtaket erklært ugyldig, sier advokat Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

Hun representerer Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.

- Feil rettsanvendelse

Y-blokka er et monument over mer demokrati og fellesskap. Og den kan også være et veiskille for moderne bærekraft. Det er bygnings- og samfunnsbevarende, mener de som vil bevare bygget.

Støtteaksjonen for Y-blokka legger til at CO₂-utslippet ved riving og reising av nytt bygg kan komme til å være ti ganger så stort enn om vi bevarer Y-blokka.

- Det er flere hensyn som vi mener ikke er blitt ivaretatt, og at det er snakk om alvorlig saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivingstillatelsen. De klimamessige hensynene er heller ikke belyst. Bygget inneholder en spesiell betongblanding, og kan inneholde miljøgifter - og støv fra en riving kan utgjøre en helseskade vi ikke kjenner til, sier Reiss-Andersen.

I grus over påske?

Viktige samfunnsmessige, demokratiske og arkitektoniske står mot hverandre når rivingen av det ikoniske regjeringsbygget denne uka skal for retten. Oslo tingrett er coronastengt, men åpner for denne viktige, prinsipielle saken.

- Dette er en midlertidig forføyning. Får vi medhold, blir det berammet en sivil rettssak - sannsynligvis til høsten, sier Reiss-Andersen.

Saken om Y-blokkas skjebne har pågått i seks-sju år. I 2017 vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet å rive bygget. Tidligere i år ga departementet beskjed til Statsbygg om starte forberedelsene til å rive Y-blokka, som skulle startet nå før påske. Dersom Staten får støtte av Tingretten for godkjennelse av rivevedtaket, kan arbeidet med å legge Y-blokka i grus starte over påske.

- En skjebneuke

Arkitekt Gisle Løkken, president Norske arkitekters landsforbund, beskriver dette som en skjebneuke. Han er godt fornøyd med at Oslo tingrett, som bare prioriterer helt nødvendige saker i disse coronatider, setter av tid og vil komme med en dom før påske.

Det skjer samtidig som Statsbygg forbereder rivingen.

- Vi mener at staten i denne prosessen har tatt seg til rette og satt demokratiske regler til side, sier Gisle Løkken til Dagbladet.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier følgende til Dagbladet i en e-post:

- Prosessen med det nye regjeringskvartalet har vært lang og grundig, og snart er det ni år siden terroren rammet oss. Jeg synes derfor at det er positivt at Tingretten raskt får behandlet spørsmålet om midlertidig forføyning. Hvis Tingretten gir Staten medhold, vil vi kunne opprettholde framdriften og unngå store forsinkelser og betydelige kostnader for skattebetalerne.

Følg saken på video

Av smittevernhensyn vil publikum ikke ha adgang, men presse og publikum kan følge saken via videolink. Oslo tingrett jobber med en strømmeløsning, slik at alle som ønsker kan få med seg saken.

Rettssaken er berammet torsdag og fredag fra klokka 09 til 16.

- Vi regner med å strømme rettsforhandlingene via Youtube, sier kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra ved Oslo tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer