Y-blokka

Coronastengt tingrett gjør ett unntak

Det avgjørende slaget om Y-blokka er i gang.

SKJEBNEUKE: Torsdag og fredag denne uka skal Oslo tingrett avgjøre om rivingsvedtaket av Y-blokka er gyldig. Hvis Staten vinner, starter rivingen umiddelbart. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKJEBNEUKE: Torsdag og fredag denne uka skal Oslo tingrett avgjøre om rivingsvedtaket av Y-blokka er gyldig. Hvis Staten vinner, starter rivingen umiddelbart. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka avgjøres Y-blokkas skjebne. Skal det historiske bygget få stå, eller skal det jevnes med jorda? Partene møtes torsdag og fredag i Oslo tingrett for å utkjempe den siste og avgjørende kampen. Hvem vinner, Staten eller verneinteressentene?

- Målet med søksmålet er å få den statlige reguleringsplanen og rivevedtaket erklært ugyldig, sier advokat Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

Hun representerer Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.

- Feil rettsanvendelse

Y-blokka er et monument over mer demokrati og fellesskap. Og den kan også være et veiskille for moderne bærekraft. Det er bygnings- og samfunnsbevarende, mener de som vil bevare bygget.

Støtteaksjonen for Y-blokka legger til at CO₂-utslippet ved riving og reising av nytt bygg kan komme til å være ti ganger så stort enn om vi bevarer Y-blokka.

- Det er flere hensyn som vi mener ikke er blitt ivaretatt, og at det er snakk om alvorlig saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivingstillatelsen. De klimamessige hensynene er heller ikke belyst. Bygget inneholder en spesiell betongblanding, og kan inneholde miljøgifter - og støv fra en riving kan utgjøre en helseskade vi ikke kjenner til, sier Reiss-Andersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer