ACTIONHELT: Kulturminister Abid Raja ser fram til å møte Hollywood-skuespiller Tom Cruise. Som gave hadde Raja med «71 grader nord»-boka «Norges vakreste eventyr». Reporter: Christopher Pahle Vis mer

Coronatestet før Cruise-møte

Abid Raja (V) er på Nordvestlandet for å møte superstjerna Tom Cruise.

Publisert
Sist oppdatert

ÅNDALSNES/OSLO (Dagbladet): Tirsdag kan bli en særegen dag på jobb for kulturminister Abid Raja (V).

Statsråden har nemlig tatt toget til Romsdalen for å besøke «Mission Impossible»-innspillingen med base i Åndalsnes. Der håper Raja å få møte Tom Cruise, men det er ikke sikkert at det blir noe av, forteller kulturministeren til Dagbladet tirsdag formiddag.

- Jeg vet ikke om vi får møtt ham. Vi har tatt en coronatest, og den må først vise at vi er friske, sier Raja, som i går ble transportert til en testcontainer. Der måtte han gjennom en «svært ubehagelig» seanse, sier han.

- Det er positivt at de holder seg til det strenge smitteregimet som var et av kriteriene for at de fikk lage film i Norge akkurat nå, sier Raja.

- Blir du skuffet om møtet avlyses?

- Ja, men det er flere faktorer som spiller inn. En ting er testen, den må være negativ. Samtidig er det ikke sikkert det blir filming i dag på grunn av regnværet. Vi tar det litt som det kommer. Forhåpentligvis får vi sett noe.

Vil at Norge krediteres

- RÅTT: Her utfører Tom Cruise et spektakulært motorsykkelstunt i Hellesylt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Raja er invitert på settbesøk for å se hvordan en storskala filminnspilling fungerer. Ifølge statsråden ønsker han å prate filmpolitikk med Cruise, som legger igjen 200 millioner kroner her til lands i løpet av august og september. Innspillingen mottar 50 millioner kroner i støtte gjennom insentivordningen for film.

Raja vil også prate med superstjerna om at scenene fra Preikestolen i «Mission Impossible: Fallout» (2018) endte opp i Kashmir, konfliktområdet ved foten av Himalaya innenfor nasjonsgrensene til India, Pakistan og Kina.

- Jeg vil snakke med han om at vi ikke likte det. Når vi legger til rette for Norge som innspillingsland, er det et ønske om at de norske stedene blir kreditert. Det må ikke være helt nøyaktig, men det bør gis en indikasjon på at man er i Norge, selv om vi vet at folk søker og finner ut hvor scenene er spilt inn. Dette betyr noe for turistnæringa på sikt, sier Raja.

- Kan ikke bestemme

<strong>I ÅNDALSNES:</strong> Tom Cruise på settet i Rauma tidligere i september. Foto: Foto: Even Ørjasæter / Åndalsnes Avis / NTB scanpix
I ÅNDALSNES: Tom Cruise på settet i Rauma tidligere i september. Foto: Foto: Even Ørjasæter / Åndalsnes Avis / NTB scanpix Vis mer

Raja har ikke planer om å legge alt ansvaret på Cruise, forteller han:

- Jeg tror ikke Cruise bestemmer alt selv, men det er viktig for oss å si noe om dette, selv om vi selvfølgelig ikke kan bestemme eller gå inn i kunsten og kreve noe av historiefortellingen.

I løpet av dagen er det ventet at Raja skal om bord et spesiallaget blått togsett med påskriften «Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Europeens», etter sigende den gamle operatøren av Orientekspressen.

- En kul fyr

Som kjent er det ikke første gang Raja og Cruise snakker sammen. De hadde en lang samtale sammen i sommer som Raja filmet og sendte til VG.

- Jeg er ikke her for en selfie med Cruise. Jeg er på jobb og for å prate filmpolitikk. Han framstår som en kul fyr og vi hadde en hyggelig samtale, så jeg ser fram til å fortsette den.

Raja har vært personlig engasjert i få produksjonen til superstjerna til Norge. I sommer bisto han Cruise med nasjonale endringer i både regjeringens covid-19-forskrift og innreiseforskrift, slik at stjerneskuespillere og filmarbeiderne fikk lov til å reise hit å lage actionfilm, uten å være i karantene eller risikere stengte grenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer