Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Corto Maltese i Europa under første verdenskrig

Wandrups utvalgte: Hugo Pratts keltiske ballader i ny bok.

VAKRE TEGNINGER: Hugo Pratts tegneserier om vandreren Corto Maltese regnes for å være blant verdens beste i sitt slag.
VAKRE TEGNINGER: Hugo Pratts tegneserier om vandreren Corto Maltese regnes for å være blant verdens beste i sitt slag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: Den storslåtte, kronologiske utgivelsen av Corto Maltese på norsk fortsetter. Denne gangen er turen kommet til de såkalte keltiske balladene til den italienske serieskaperen Hugo Pratt. Vi er framme ved åra 1917-1918. Første verdenskrig buldrer i bakgrunnen for de seks fortellingene i denne boka.

Her presenteres Hugo Pratts mesterlige novellekunst, altså korthistorier, i motsetning til de lengre, «helaftens» fortellingene. Det starter i Pratts hjemby Venezia, med «Engelen i østvinduet», der Corto Maltese møter en femme fatale, Venexiana Stevenson. Neste kapittel «Under gullets flagg» foregår på den italienske fronten ved Caporetto.

Derfra bærer det til den irske frigjøringskampen i Dublin, i historien med den fantastiske tittelen «Konsert i O’moll for harpe og nitroglyserin». I det sørlige England foregår «En midtvintermorgens drøm», der sagnskikkelsene Merlin og Morgan Le Fay dukker opp. «Burlesk mellom Zuydcoote og Bray-Dunes» foregår i Frankrike. Det samme gjør «To flasker vin og roser fra Picardie».

Alt er nyoversatt til et fortreffelig norsk av Jon Rognlien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!